Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SURADNJA MUP-A I POSLODAVACA

Olakšano zapošljavanje stranih radnika povratnika

Foto: MUP
1/3
16.12.2022.
u 15:30

U tijeku je ispitivanje mogućnosti za nadogradnju aplikacije HZZ-a tako da se kroz aplikaciju omogući provjera statusa postupka

Kako bi se olakšalo i ubrzalo zapošljavanje stranih radnika povratnika operativna skupina, u kojoj su predstavnici poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ministarstva unutarnjih poslova, osmislila je rješenje koje će značajno pojednostaviti procedure za izdavanje dozvola, priopćeno je jučer iz MUP-a.

Dogovori su počeli odmah nakon završetka glavne turističke sezone, a već je pripremljena i uputa za policijske uprave i policijske postaje kao i preporuke za poslodavce za pravilno podnošenje zahtjeva, kako bi se cijeli postupak olakšao na zadovoljstvo obje strane. Također, 12. siječnja iduće godine bit će održana radionica na kojoj će se poslodavcima detaljno objasniti model izdavanja dozvola kao i pravilno podnošenje zahtjeva.

Dodatno, u tijeku je ispitivanje mogućnosti za nadogradnju aplikacije HZZ-a tako da se kroz aplikaciju omogući provjera statusa postupka – je li zahtjev obrađen, kada je izdana radna dozvola i ostale informacije.

- Naše ministarstvo je u kratkom roku od inicijative ostvarilo dijalog s predstavnicima poslodavaca u turističkom sektoru, a kako bi se ubrzao i pojednostavio postupak izdavanja dozvola za boravak i rad, posebice za sezonske radnike koji su u RH nekoliko sezona uzastopno. Dogovorenim konkretnim mjerama zadovoljni su i poslodavci i naše Ministarstvo i to je put kojim ćemo nastaviti daljnju suradnju. Prva sljedeća takva prilika je već njihovo uključivanje u izradu nove Imigracijske politike RH - istaknuo je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

Poslodavci ne kriju zadovoljstvo.

- Ovakav dijalog između MUP-a i poslodavaca je odličan primjer kvalitetne i efikasne suradnje koja vrlo konkretno pomaže poslodavcima i radnicima. U kratkom roku smo olakšali kontinuirano zapošljavanje stranih radnika koji su se ranijih godina dokazali kao kvalitetni radnici. Ovim promjenama će se poslodavcima olakšati priprema za turističku sezonu - poručuje glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber.

Uime turističkog sektora MUP-u je pohvalio i  direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

- Zahvaljujemo MUP-u na suradnji koju smo u ove godine, kao i prošle, počeli na vrijeme kako bi spremni dočekali iduću turističku sezonu. Poslodavci su iznijeli svoje probleme i prijedloge, a MUP je u najkraćem roku napravio kvalitetne iskorake. Dogovorili smo da ćemo i dalje nastaviti sa suradnjom kako bi dodatno unaprjeđivali cjelokupan sustav - kazao je Ostojić.  

VIDEO: Od danas velika promjena na bankomatima u Hrvatskoj: Prijelazno razdoblje do 15. siječnja

Komentara 3

MU
Muzakus
20:06 16.12.2022.

Srećom MUP je najefikasnije ministarstvo. Čekamo razradjenu imigracijsku politiku sa posebnim benefitima povratku emigracije 19 i 20tog st.

PH
Petarstijena-HR
20:20 16.12.2022.

Bravo za MUP! Tako treba on Line pojednostaviti i ubrzati proces,pa će svima u RH biti bolje,jer najbogatije zemlje svijeta su razvili strani radnici.U Dalmaciji jako nedostaje vodoinstelatera,električara,keramičar,zidara,montažera klima uređaja,limara,tesara,tijara,svih struka,i mislim tko otvori firme i obrte u ovim djelatnostima da može zaraditi velik novac,jer potražnja je i više nego velika.Savjet mladima je da upišu ova zanimanja,jer djelatnik iz ovih zanimanja sa manje truda i učenja može izučiti struku/zanimanje koje je duplo više plaćeno od fakultetske diplome. Država mora dozvoliti i maksimalno pojednostaviti dovođenje stranih radnika jer Hr je u potpunosti presušila sa zanatskim zanimanjima-uopće ih nema na tržištu.

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
20:08 16.12.2022.

Evo zašto Plenkiju stižu tranše iz EU fondova. Marljivo raseljava Hrvate a useljava Azijate. A hadezeovcima je ionako jedino važno da samo njima kapa. Za Hrvatsku ih ionako nikad nije bilo briga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije