Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije stručnjaka

'Okrutno je suditi ocu koji je kćeri skratio muke'

Joso Gregurić
Foto: Pixsell
1/2
26.11.2014.
u 09:02

Gregurić je 8. listopada 2012. kćeri Marijani ubrizgao otopljeni koktel tableta te joj prerezao vene na ruci. Nakon toga je i sebi prerezao žile.

Zbog proceduralnog propusta, Joso Gregurić (58), lani osuđen na dvije godine zatvora zbog ubojstva svoje kćeri Marijane (23) koja je tri godine bila u vegetativnoj komi, ponovno je morao proći za njega težak i bolan sudski postupak. Vrhovni je sud ukinuo prvu presudu, pa je jučer na Županijskom sudu u Sisku postupak ponovljen.

Gregurić je u svojoj obrani vidno potresen rekao kako samo Bog zna je li kriv te da spremno čeka Božju i kaznu suda. Ispričao je kako je godinama vodio brigu o kćeri te da je iz njezinih očiju iščitavao molbu za pomoć. - Imao sam snažan osjećaj da želi otići i da me traži da to učinim - rekao je.

Gregurić je 8. listopada 2012. kćeri Marijani ubrizgao otopljeni koktel tableta te joj prerezao vene na ruci. Nakon toga je i sebi prerezao žile.

Gregurić: Odlučio sam da se više ne liječim

Predsjednica sudskog vijeća Melita Avedić pitala je Gregurića za zdravstveno stanje na što je on rekao da je dobio tumor na mokraćnom mjehuru i da je imao četiri operacije.

– Odlučio sam da se više ne liječim i da ne idem na kontrolu. Očekujem da tumor metastazira i da me Bog uzme. Sada je sve u njegovim rukama – dodao je Gregurić. Budući da ni tužitelj ni branitelj nisu imali novih dokaznih prijedloga te da su ostali kod svojih prijašnjih završnih riječi, dokazni je postupak završen. Nova je presuda najavljena za četvrtak, 27 studenoga.

Stručnjaci: Ovaj je slučaj eklatantan primjer ubojstva iz samilosti

- Suditi tom ocu je i nepravedno i okrutno i smatram da ga treba osloboditi. Nikakva kazna u njegovu slučaju nema smisla. Mislim da je na prvom suđenju osuđen samo zato da se drugi ljudi, koji su u sličnoj situaciji, ne bi poveli za njegovim primjerom. On je učinio sve što je mogao za dijete, a kada više nije mogao gledati njezinu patnju, skratio joj je muke, svjestan da joj više ne može pomoći. Čovjeku je dovoljno težak njegov križ koji nosi, a ljudi koji to ne razumiju osuđuju ga. I to što se ne želi liječiti od karcinoma govori da mu nije stalo do života jer je izgubio svoju kćer i njezin gubitak nije prebolio. Smatram da bi u ovakvim iznimnim situacijama gdje nema nade u izlječenje, a čovjek se samo muči, trebalo odobriti eutanaziju – kazala nam je prof. psihologije Mirjana Krizmanić.

Odvjetnik Veljko Miljević ističe da u nas prema Kaznenom zakonu ne postoji ubojstvo iz samilosti, ali drži da bi ga trebalo uvesti.

– Ovaj je slučaj eklatantan primjer ubojstva iz samilosti. Očito je da čovjek jako pati i u pravnom smislu kod njega krivnje nema, kao ni negativnog kriminalnog motiva. Samo je htio kćeri skratiti muke. No, prema postojećem KZ-u, ne može ga se osloboditi jer nije riječ o ubojstvu iz nehaja, ali može se maksimalno ići na ublažavanje kazne. Mislim da mu se može izreći godina zatvora koja se može zamijeniti radom za opće dobro.

>> 'Odlučio sam ne liječiti se od tumora, spremno čekam Božju i vašu kaznu'

>> Ponovo suđenje ocu zbog ubojstva kćeri iz samilosti

Komentara 24

GE
gemist
09:51 26.11.2014.

Uopce je bezveze komentirati i reci u pravu je bio ili nije jer se nismo nasli u njegovoj situaciji i daj Boze da se niko ne nadje jer si zbilja ne mogu zamisliti kak bi ja na njegovom mjestu razmisljao

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
09:21 26.11.2014.

Mogu samo zamislit koje muke prolazi ovaj gospodin i patnik neznam kako ga itko moze osudit pa on trpi najvecu bol boze kad vidim da neki tajkuncici i elitasi gliserom gaze ljude i nemaju osjecaj krivnje slobodno secu spicom il lopine i elitasi gule krumpire umjesto da vrate novce i tucaju kamen boze kakva nepravda strasno

Avatar nula
nula
10:29 26.11.2014.

Uzas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije