Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Okreni na sjever – aktivan vikend u bajkovitoj prirodi

Biciklisti Drava
Foto: Siniša Sović
1/5
PR
Autor
PR članak
28.06.2023.
u 09:01

Znate li koja je najistaknutija gora sjevernog dijela Hrvatske? Ivančica mami planinare i ljubitelje prirode svojim gorskim čistinama i cvjetnim livadama. Ovdje možete uživati u planinarenju brojnim stazama koje su dobro označene i omogućuju istraživanje ovog prekrasnog područja

Kako bi se istinski opustili mnogima je potrebno prvo istinski se umoriti. Ali, na zdrav način. Planinarenjem, bicikliranjem, veslanjem, istraživanjem prirodnih ljepota i destinacija Varaždinske županije. Većina aktivnosti uređena je i dobro organizirana. Primjerice, vidikovac na Ravnoj gori odakle se pruža spektakularan pogled na dvorac Trakošćan, također je popularno odredište za paragliding. Bez imalo iskustva, možete doživjeti letenje u tandemu s pilotom i uživati u prekrasnom pejzažu zagorskih brežuljaka, šuma, rijeka i sela, iz ptičje perspektive.

Ukoliko niste skloni povisiti adrenalin, prepustite se šetnji kroz Park-šumu Trakošćan i uz pogled na dvorac uživajte u prekrasnoj atmosferi romantičarskog perivoja iz 19. stoljeća, koji je do danas očuvan u gotovo izvornom obliku. Ni mnogi Varaždinci nisu svjesni međunarodnog značaja rijeke koja je dio Regionalnog parka Mura-Drava i budućeg UNESCO-vog rezervata biosfere. Zahvaljujući raznovrsnosti flore i faune, Dravska park šuma nije samo najbliža zelena oaza za Varaždince željne opuštanja, već dio nacionalne ekološke mreže.

Foto: Arhiva TZG Varaždin

Posjet Kalniku pruža jedinstveno iskustvo geoloških i geomorfoloških značajki, bogate kulturne baštine i predivnih pejzaža. Poučna staza omogućuje vam istraživanje najljepših dijelova kalničke prirode. Ruševine utvrda starih gradova Velikog i Malog Kalnika dodatno obogaćuju krajolik i pružaju povijesnu i estetsku vrijednost.

A znate li koja je najistaknutija gora sjevernog dijela Hrvatske? Ivančica mami planinare i ljubitelje prirode svojim gorskim čistinama i cvjetnim livadama. Ovdje možete uživati u planinarenju brojnim stazama koje su dobro označene i omogućuju istraživanje ovog prekrasnog područja.

Uz planirarenje i spomenuti paragliding, možete se bezbrižno upustiti u brojne druge aktivnosti. Najpopularnije su rafting ili veslanje na Dravi, kao i lov i ribolov. Iskusite čaroliju savladavanja riječnih rukavaca, dok se orao štekavac uzdiže iznad svojeg staništa ili doživite priču vode kroz još uvijek nedirnutu prirodu riječnog krajolika, s ribolovnim štapom u ruci.

Ipak, jedna je aktivnost osobito razvijena u Varaždinskom kraju, a to je biciklizam. Bogatstvo prirodnih i kulturnih atrakcija Varaždinske županije, razvijenost cikloturističke mreže, ali i blizina važnih međunarodnih ruta donijeli su Varaždinu istaknuti status među ljubiteljima istraživanja prirodnih atrakcija na dva kotača.

Foto: Arhiva TZG Varaždin

Kako bi uživali u rutama i destinacijama Varaždinske županije, savršena baza za vikend istraživanje je smještaj u jednoj od „Kuća za odmor s pričom“. Svaka od 70-ak kuća koje nose ovaj prestižni epitet, svojom lokacijom i uređenjem, predstavljaju boravak koji je atrakcija sam po sebi.

Uz riješen idealan smještaj, možete se opustiti i uživati u najužitnijoj kulturi kulturi stola. Kad stol ukrase tradicionalni okusi varaždinskog zelja, buče, hajdinog brašna i svih blaga ove zemlje, tanjuri počinju veselo zvoniti. Nježne, hrskave, pune života, sve namirnice se ostvaruju u lokalnim receptima. Vabučin, vidovečki gibanik, kučanski koščičjak, trnovečka makovnjača, ovdje se uživaju oduvijek. Samostalno ili uz „Pureka z Bednje“, goropadnog purana, ponosnog čuvara varaždinskih brega i krunu svake blagdanske gozbe.

Uputite se stazama okusa i istražite čari ovog kraja, Udahnite mirisna polja, plemenite šume i ispunite srce čistim, slatkim zrakom hrvatskog sjevera.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?