Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potvrdio i putin

Oko stotinu pobunjeničkih frakcija prihvatilo prekid vatre u Siriji

Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
26.02.2016.
u 14:13

Za "praćenje i koordinaciju" primjene prekida vatre zaduženo je u tu svrhu oformljeno povjerenstvo kojim će predsjedati glavni koordinator Riad Hidžab, dodaje francuska agencija.

Gotovo 100 pobunjeničkih skupina poštovat će rusko-američki sporazum o prekidu vatre u Siriji, najavio je satima prije nego primirje u petak navečer stupi na snagu, Visoki pregovarački odbor (HNC), a informaciju je potvrdio i ruski predsjednik Vladimir Putin

"Frakcije Slobodne sirijske vojske (SLA) i oporbene vojske suglasile su se poštovati primirje koje će trajati dva tjedna", objavio je HNC u priopćenju za agencije, javlja agencija AFP. 

U tekstu stoji da se "97 frakcija" obvezalo poštovati sporazum.

Za  "praćenje  i koordinaciju" primjene prekida vatre zaduženo je u tu svrhu oformljeno povjerenstvo kojim će predsjedati glavni koordinator Riad Hidžab, dodaje francuska agencija. 

Rusija je primila informaciju da su sve strane od kojih se očekuje da sudjeluju u obustavi neprijateljstava  u Siriji rekle da su spremne to učiniti, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak, a prenosi ruska novinska agencija.

Govoreći na skupu dužnosnika ruske savezne sigurnosne službe (FSB) Putin je rekao da će mirovni proces u Siriji biti težak no da nema alternativu.

Rusija od Vijeća sigurnosti UN-a očekuje da podrži rezoluciju kojom se potvrđuje planirana "obustava neprijateljstava" u Siriji, ali nitko ne može  stopostotno zajamčiti da će plan o primirju biti primijenjen, rekao je ruski ministar vanjskih poslova u petak.

Sergej Lavrov, ruski šef diplomacije je tijekom brifinga u petak pozvao SAD i njegove saveznike  da budu jasni u pogledu "plana B" za Siriju i da odustanu od svake ideje da ondje izvode  kopnene operacije.

>> Intenzivni ruski udari na nekoliko pobunjeničkih uporišta u Siriji prije primirja

Komentara 6

MA
Majur
14:48 26.02.2016.

Stotinu pobunjeničkih frakcija....100.....tu ne znaš tko pije,a tko plaća.

Avatar superhik74
superhik74
20:10 26.02.2016.

Skoro 100 teroristickih dzihadiskickih skupina, podsjeca na Hrvatsku politicku scenu gdje je svaki covjek svoja stranka, i sada bi Sirijska legitimna vlada trebala s svima njima "pregovarati". Pa ovo je vrhunac sprdacine u neuspjelom rusenju rezima koje su organizirale tzv. "zapadne demokracije" koje to rade vec desetljecima sirom svijeta.

Avatar Abcd....
Abcd....
16:25 26.02.2016.

Za ISIL , Al Nusru i tzv. FSA se primijerje ne odnosi te ce i dalje dobijati batine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije