Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČAR

Ogorec: Mira u Ukrajini neće biti dok se Rusija i SAD ne usuglase. EU je sve manje čimbenik

Foto: HRT
1/2
21.12.2022.
u 09:44

Na pitanje je li Aleksandar Lukašenko u poziciji bilo što odbiti Rusiji, Ogorec je rekao da nije i da Putin vrši veliki pritisak na njega.

Vojni i vanjskopolitički  analitičari Marinko Ogorec i Branimir Vidmarović gostovali su u HRT-ovoj emisiji 'U mreži prvoga' gdje su komentirali odlazak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u SAD, kao i mogućnost mira.

Analitičar Ogorec stava je da mira u Ukrajini neće biti sve dok se ne usuglase SAD i Rusija.

- Zelenski odlazi u Ameriku jer su očito u pitanju veliki ulozi, rekao je Ogorec.

S druge strane, Vidmarović smatra kako je taj put ukrajinskog predsjednika veliki iskorak za Zelenskog i Ukrajinu. Upitan što pad ili obrana Bahmuta značilo za nastavak rata, Ogorec ističe kako je taj grad važan i jednoj i drugoj strani. S geostrateškog stajališta, teško je objasniti zašto Bahmut, kazao je.  Ukrajina može jako dugo izdržati uz potporu saveznika, napominje Vidmarović i dodaje kako i Rusija može izdržati.

- Pitanje mobilizacije u Rusiji nije zaključeno, ako će trebati još će se povući, koliko treba, ljudi, rekao je.

Drugi analitičar Marinko Ogorec napomenuo je kako se može očekivati novi val mobilizacije, baš kao i veće uključivanje Bjelorusije u cijelu priču.

Na pitanje je li Aleksandar Lukašenko u poziciji bilo što odbiti Rusiji, Ogorec je rekao da nije i da Putin vrši veliki pritisak na njega.

- U anektiranim područjima situacija također nije dobra i teško je za očekivati da će se tamo uspostaviti red, govori Ogorec.

Istaknuo je kako je EU uz Ukrajinu najveća žrtva ovoga rata. Ukrajina traži i treba puno pomoći i EU je tu da pomaže, no vidi se, kako kaže Ogorec, da EU sve manje postaje čimbenik koji može u tom segmentu još puno toga dodatno napraviti bez SAD-a i velikim dijelom Velike Britanije.

- EU postaje sekundarni igrač u ovoj priči, zaključuje.

Podsjećamo, prije par dana razgovarali smo sa tručnjakom za međunarodne odnose i analitičarem Branimirom Vidmarovićem o tome kakva je situacija trenutačno u Ukrajini, što možemo očekivati u idućem razdoblju, što je Putin želio postići svojom izjavom da je situacija teška. Više o tome, pročitajte OVDJE

VIDEO: Muškarac bacio Molotovljev koktel u zgradi Centra za socijalnu skrb u Ivancu

 

Komentara 12

Avatar nekakav
nekakav
10:33 21.12.2022.

zelenski ide moljakati 45 mlrd dolara. za 10 dana kongresom će drmati republikanci, koji traže nadzor i kontrolu nad trošenjem novca kojeg amer šalje ukrajini. sad je zadnji čas da se ukrajini nešto mimo kongresne kontrole da. meni zanimljivo da silni vojni stručnjaci i komentatori ignoriraju trendove na ratištu, gdje se rusi približavaju kupjansku, gdje zaokružuju bahmut, lome ukrajinski otpor. mi nismo strana u sukobu, i mogli bi izvještavati objektivno, realno stanje, nikog ne trebamo favorizirati, ali niti zbog njihovog morala prešućivati teške stvari, gubitke. svaki vikend ukrajina ostaje bez 10% energetskog potencijala. iza nove godine zelenski će morati odlučiti tko će imati struju i koliko, a tko ne. bez struje zelenski će imati i stanovnike i industrijalce protiv sebe. to je cilj rusa, kao i amerikanaca kad su tukli srbiju, da se nepopularne odluke moraju donijeti ako se želi sačuvati vlast. a zelenski je dokazao da je zbog vlasti, kao i svaki glumac zbog bolje uloge, spreman na ustupke. samo treba priču razmotati. tlapnje o teritorijalnoj cjelovitosti ne puše ni u americi. amerika je inače priznala izraelu pravo da dio tuđeg teritorija, sirijskog golana... pa sad, koji će to princip amerika pogaziti? realno, isto ukrajine je ruski i proruski, bio i ostat će.

GI
gira
16:06 21.12.2022.

Anaitičar je u pravu. Oni su ga započeli i trebaju ga završiti,hitno. Jadan ukrajinski narod kako su ih njihove krumpirane komičarske zvjezde prevarile.

VA
vadis1
14:42 21.12.2022.

EU nikad i nije bila cimbenik. To je skup jako razlicitih drzava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije