Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatna presuda Disciplinskog suda Hrvatske odvjetničke komore

Odvjetnik ne smije u javnosti iznositi mišljenje drugačije od svoje Komore!

Doris Košta
Miranda Cikotić/Pixsell
02.12.2009.
u 20:32

Odvjetnica Doris Košta kažnjena sa 25.000 kuna jer je u radijskoj emisiji, govoreći o odvjetničkim tarifama, rekla da je apsolutno za to da država regulira tarife odvjetnika.

Ako ne žele plaćati velike kazne, odvjetnici ubuduće više ne smiju javno govoriti ništa što je protiv stavova Hrvatske odvjetničke komore!

Doslovno to piše u presudi Disciplinskog suda Hrvatske odvjetničke komore, kojom je splitska odvjetnica Doris Košta kažnjena sa 25 tisuća kuna zbog izjava na radiju u kojima je izrekla vlastito mišljenje o odvjetničkoj tarifi! “Svaki odvjetnik je dužan zastupati i podržavati stavove koje su prihvatili svi odvjetnici preko svoje Komore, a naročito kad se obraća javnosti i medijima.”

– To podsjeća na nekadašnji demokratski centralizam, kad je centralni komitet usvajao stavove koje su onda svi članovi partije morali zastupati – komentira odvjetnik Anto Nobilo.

‘Ja sam za tržišne cijene’

– Odvjetnik kao i svatko drugi ne može biti ograničen u tome da iznese vlastito mišljenje o bilo čemu i zastupa vlastiti stav. Ja, primjerice, mislim da bi odvjetničke tarife trebale biti prepuštene tržištu i da se cijene slobodno formiraju – dodaje Nobilo.

Nevjerojatna presuda Disciplinskog suda, koju su donijeli članovi vijeća Ivica Palić i Jasmina Česo-Žanić te predsjednica Nina Dević, još nije pravomoćna jer Viši disciplinski sud nije odlučio o žalbi odvjetnice Košte. Što je zgriješila odvjetnica?

U emisiji o odvjetničkim i bilježničkim tarifama izjavila je kako je ona “apsolutno za to da država regulira tarife i ne smatram da će se zadrijeti u neovisnost Odvjetničke komore, odnosno odvjetnika”.

Objasnila je kako misli da tarifa može biti i jako visoka, ali da je onda to teško naplativo od stranke.

– Ima kolega koji kažu: ja ne uzimam stranku ispod 10 tisuća eura. Ja nikad nisam naišla na takvu stranku, doduše nikad nisam ni pitala, ali ima kolega koji kažu da to prolazi – izjavila je kažnjena odvjetnica na radiju.

Ministrov blagoslov

Prema shvaćanju Disciplinskog suda, odvjetnička tarifa je akt koji određuje samostalnost odvjetništva, a odvjetnici ne smiju slobodno govoriti o tome, nego se za svoje stavove “izboriti u Komori”! Zakon o odvjetništvu je promijenjen i ministar pravosuđa mora dati blagoslov na tarifu. Uskoro će i dio cijena odvjetničkih usluga biti povoljniji...

Komentara 9

MM
Mladen Miletić
00:48 03.12.2009.

jankoprekobrda, ja isto mogu isto posvjedočiti sa sudom u V.Gorici ... Moj odvjetnik je tražio \"nagrade\" i pored dosuđene pravomočne ovrhe mogu se \"posrati na nju\" jel su preko nje poslje dosudili bolju jaču- muškiju ovrhu ! Tako sm dobrodobro upoznao podmuklu mačehu RH. koja u pravosuđu nepozna nimalo pravednost poštenje samo zakon Balkana i navodno narodnjačkih novina ! !

JA
jankoprekobrda
10:45 03.12.2009.

Odvijetnici banda lopovska, treba tu bandu provijeriti kakvi su atletici recimo u trcanju sa prepponama do najblize granice, a onda ih cekati kada se odluce na povratak. Samo srce korupcije su odvijetnici i sudci, i oni se kao bore protiviv korupcije. Odrediti im treba maximalnu satnicu koja nemoze biti veca od satnice u drugim profesijama, te poostriti nadzor nad knjigovodstvom i racunovodstvom. Uvesti brojace klijenata za svaki dan otvorenog ureda.

ST
stijef
22:06 02.12.2009.

ne\'s ti meni mislit\' :-))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije