Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najava Noći muzeja u Požegi

Održat će se vatrogasni ples uz živu glazbu, tradicijska jela i pića

Noć muzeja
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
1/2
22.01.2014.
u 17:54

Vrhunac večeri, kako je objasnila ravnateljica Muzeja, je bodypainting (oslikavanje tijela) zračnim kistom koji će izvoditi požeški umjetnik Nikola Radmirović na temu povijesnih kostima Požeštine.

Ovogodišnjem obilježavanjem dana muzeja 31.siječnja Gradski muzej Požega počet će slaviti i 90.obljetnicu svoga postojanja.

-Sve tri izložbene prostorije na trgu sa sva četiri odjela Muzeja bit će otvorene od 18 do 24. sata. Šarolikim i zanimljivim programom predstavit ćemo dugogodišnju suradnju s požeškim prosvjetnim, povijesnim, kulturnim i turističkim ustanovama, ugostiteljskim inovatorima,umjetnicima i posjetiteljima koje nastojimo vezati uz muzej unatoč našim skromnim uvjetima. Ulaz na sve programe je besplatan – najavila je Maja Žebčević Matić, v.d. ravnateljica Gradskog muzeja u Požegi.
Noć muzeja otvaraju KRUG-ovci Opće i Katoličke gimnazije Požega koji će pod nazivom „Kraljević iz oka gimnazijalaca“ predstaviti svoje doživljaje djela Miroslava Kraljevića. Centralni dio programa popunit će vatrogasni ples koji počinje u 19 sati.

-Ovim povijesno scenskim prikazom s oživljenim likovima iz tog doba uz izložbu razglednica stare Požege, Muzej, želi obilježiti i 140 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Požegi rekonstruiranjem tradicionalnog vatrogasnog plesa – kazala je prof. Mirjana Šperanda.

Uz ples, glazbu za koju je zadužena Bohemia moći će se kušati i tradicijska jela "Muzeja u loncu" te pića iz tog vremena. Organizirat će se društvene igre poput šaljivog paketa i tombole, za kraj bit će tu i nezaobilazna torta.

Juraj Zelić, predstavnik požeškog DVD-a dodao je da će vatrogasni ples na neki način biti početak obilježavanja njihove obljetnice. Spomenuo je da su veze između Muzeja i DVD-a i te kako čvrste, a u prilog tome govori i podatak da je Julije Kempf, osnivač Muzeja u to vrijeme bio i predsjednik DVD-a.

-U to vrijeme DVD-e je bio centar društvenih događanja u Požegi. Svi koji su bili elita, ali i obrtnici i trgovci, zaposlenici, rado su bili članovi društva uz onaj uvjet da to moraju biti moralni i neporočni članovi – podsjetio je Juraj Zelić.

Vrhunac večeri, kako je objasnila ravnateljica Muzeja, je bodypainting (oslikavanje tijela) zračnim kistom koji će izvoditi požeški umjetnik Nikola Radmirović na temu povijesnih kostima Požeštine. Svi koji žele biti modeli za ovaj performans mogu se javiti na Facebook stranice Muzeja.
Noć muzeja završit će  novom edukativnom nagradnom računalnom memo igrom „Čuvaj glavu!“ koja će promovirati nalaze s čuvenog arheološkog nalazišta Rudine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije