Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Odroni na cestama koje skupo plaćamo

18.04.2006.
u 19:01

Gleda li se po količini novca koju pojedinac izdvaja u državnu blagajnu, vozač je "ovca" koju je najisplativije šišati. Plaća sva moguća davanja državi prilikom kupnje auta, kod svake registracije, pa svaki put kad toči gorivo, kad plaća cestarinu... A što kad na cesti za koju toliko izdvaja naleti na odronjeni kamen i uništi automobil, mukotrpno (ot)plaćen ili još uvijek opterećen kreditom? Šuti i plati (popravak), rekao bi narod. Ne mora, međutim, biti tako!

Za kamen na cesti  što su mnogi od nas zatekli putujući za uskrsne blagdane  odgovorni su cestari, odnosno poduzeće koje  na konkretnom području održava prometnice. Većinom su to tvrtke u vlasništvu države, županije ili grada te se financiraju iz proračuna. Onog istog koji pune građani vozači.

Svaka cesta nekome "pripada" i to poduzeće treba tužiti nađe li se odronjeni kamen na udaru vozila. Klasične fraze poput "neprilagođene brzine" ovdje ne stoje. Ako vozite i dopuštenom brzinom, često kamen ne možete uočiti na vrijeme. Takvi se postupci na sudu gotovo u pravilu dobivaju, a trošak odvjetnika ne mora se ispriječiti kao problem jer mnogi pristaju na postotak od iznosa koji za klijenta isposluju.

Ovo nije hajka na cestare. Dapače, tužbama ih vozači mogu potaknuti da postave zaštitne mreže na opasne lokacije. Primjerice, potez od Gračaca prema Kninu spominje se svakog proljeća, za ljetnih kiša, ili zimi  kad god vode ponovno počnu podrivati tlo pa se kamene gromade nađu na cesti. Kamenje je i sada tamo. Valjalo bi napokon postaviti zaštitnu mrežu  jeftinija je od plaćanja popravaka na automobilima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije