Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEORGANIZIRANOST ‘Lijanovićev’ zakon bio duže u primjeni zbog sporosti administracije

Odluka Ustavnog suda o CEFTA-i tri dana ‘putovala’ do carinika

08.07.2009.
u 23:00

Šest dana je trebalo da se zaustavi naplata carina za poljoprivredne proizvode iz Hrvatske i Srbije iako zakon na temelju kojega je uvedena nije mogao proći niti ustavno-pravno povjerenstvo Parlamenta.

Spoj bizarnih okolnosti, nerada, sporih i neodgovornih institucija rezultat je da je tri dana trebalo da Ustavni sud Bosne i Hercegovine donese odluku o obustavi primjene spornog zakona te još tri da odluka ove pravosudne institucije bude dostavljena carinicima koji su o tome u međuvremenu čitali u novinama.

Povrat carine
Naime, odluka Ustavnog suda je konačno dostavljena Upravi za neizravno oporezivanje u ponedjeljak, kada je prestala naplata spornih carina. Glasnogovornik UNO-a Ratko Kovačević ističe kako je u ovome prijelaznome razdoblju zabilježen mali broj uvoza roba koje su carinjenje.

U slučaju pak da se uvoz dogodio u prva tri dana srpnja, onda je na njega plaćena carina proistekla iz zakona koji je bio stupio na snagu i ti uvoznici nemaju pravo na povrat. Ako je pak netko od uvoznika već u petak, subotu ili rano u ponedjeljak uvezao robe te platio carine, novac će mu biti vraćen.

“Oni mogu podnijeti zahtjev za povrat plaćenih carina”, dodao je Kovačević. Iako je to za bosanskohercegovačke prilike bila ‘promptna’ reakcija, čak tri dana trebalo je da Ustavni sud donese odluku o Zakonu o zaštiti domaće proizvodnje.

Još traže sporazum
Zahtjev za ocjenom ovoga zakona, kao i uvođenjem privremene mjere uputio je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Ilija Filipović koji je sporazum skinuo s interneta jer ga je Ministarstvo vanjskih poslova jednostavno izgubilo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije