Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Ustavnog suda

Nova vlast više neće moći bez natječaja zapošljavati ni na ograničeno vrijeme

05.05.2014. Zagreb - Ministar uprave Arsen Bauk. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
28.12.2015.
u 19:49

To se odnosi na "službenike" ministara zaposlene bez natječaja

Kabinetski službenici koji su bez javnog natječaja, odnosno oglasa, bez probnog rada i državnog stručnog ispita primljeni na radna mjesta u kabinetima ministara dok traje njihov mandat, odlukom Ustavnog suda ostaju bez posla već 1. siječnja 2016. godine.

Sindikat državnih službenika

Toga dana prestaje važiti ukinuta neustavna zakonska odredba na temelju koje su zaposleni. Ta se odluka ne odnosi na pomoćnike ministara ili recimo glasnogovornika Vlade koji imaju status i prava dužnosnika (po šest punih te šest poluplaća nakon isteka mandata), već isključivo na one koji su mimo natječaja i oglasa primljeni na službeničko mjesto u kabinetu ministra kao, recimo, glasnogovornici po ministarstvima.

Prema Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) koji je 29. ožujka 2012. godine inicirao ocjenu ustavnosti te odredbe, to se odnosi na više od 140 "službenika".

Prema ocjeni Ustavnog suda, oni su bili privilegirani u odnosu na ostale državne službenike za koje vrijede opća pravila pa i provjera stručnih znanja i vještina u okviru javnog natječaja. Za takvo odstupanje od općih pravila prijma u državnu službu, premda je vremenski ograničeno i to samo na kabinete ministara, urede (pot)predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade te kabinet predstojnika državnog ureda, nisu navedeni "nikakvi, a kamoli objektivno i razumno opravdani razlozi", obrazlaže Ustavni sud.

To ničim nije opravdalo ni Ministarstvo uprave u svome očitovanju Ustavnom sudu prije dvije i pol godine.

SDLSN je u travnju ove godine zaključio kako je očito da se Ustavni sud o tomu neće očitovati za mandata aktualne vlade, pri čemu je glavni tajnik Siniša Kuhar cinično obrazložio kako bi bilo kakva odluka Ustavnog suda po tom pitanju prije izbora izazvala kvalifikacije o "pristranosti i politiziranosti" Ustavnog suda, "a onda je bolje ne donositi nikakvu odluku. Zar ne?".

Ustavni je sud očito vodio računa i o sudbini tih osoba kojima su faktički dali neočekivani otkaz, a neki su se možda nadali da bi ih novi ministar mogao ostaviti u kabinetu.

Kraj takvoj praksi

Nova vlast više neće moći na takav način zapošljavati ni na ograničeno vrijeme, osim ako za to ne ponude opravdane razloge uz koje bi to bilo ustavnopravno prihvatljivo kao izuzetak od pravila ravnopravnosti i jednakosti pri prijmu u državnu službu.

>> Sindikat Ustavnom sudu: Donesite presudu o kabinetskim službenicima!

Komentara 21

DU
Deleted user
20:53 28.12.2015.

Hahahaha, zamsili odluke ustavnog suda... 2012 su donijeli odluku, ali stupa na snagu 2016. I onda retardi, djeca incesta i slični (pripadnici tzv. ljevice, ustvari zločinci, koljači i ubojice koji veličaju komunizam i njihovi potomci ) trabunjaju da su svii ustavni suci HDZovi...

09
09051972
20:03 28.12.2015.

i molim te nemoj se hvaliti da si stedljiv. skrtico jedna bračka.

09
09051972
20:02 28.12.2015.

Kad vidim ovoga crvenoga druga arsenia naglo mi se povraca. Ti si jedan škrtac i peljaj doma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije