Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VKS ODBIO ŽALBU DAMIRA DEKANIĆA

Dokazi koje je USKOK prikupio protiv HDZ-ova župana su - zakoniti

Župan Damir Dekanić i troje policijskih službenika privedeni su na ispitivanje na Županijski sud u Osijeku
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/11
13.03.2024.
u 17:03

Sokazi protiv HDZ-ovog vukovarsko-srijemskog župana kojeg USKOK tereti za trgovanje utjecajem, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja.... su zakonit.

Dokazi koji su tijekom istrage prikupljeni protiv Damira Dekanića, HDZ-ovog vukovarsko-srijemskog župana te još nekoliko osoba koje USKOK tereti za trgovanje utjecajem, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja.... su zakoniti. Odlučio je tako Visoki kazneni sud (VKS), odbivši žalbe Dekanićeve obrane te obrane jedne od njegovih suoptuženica.

Naime, u siječnju je na Županijskom sudu u Osijeku održana sjednica optužnog vijeća, kada su obrane tražile da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje dokazi koji su taksativno navedeni u rješenju o provođenju istrage. Optužno vijeće im je prijedlog odbilo, smatrajući da je riječ o zakonitim dokazima, pa se obrana žalila. No sada im je VKS žalbu odbio.

- Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra kako dokazi čije izdvajanje okrivljenici predlažu nisu nezakoniti dokazi te nije bilo mjesta njihovom izdvajanju jer su pribavljeni i sačinjeni po ovlaštenim tijelima u propisanoj proceduri - naveo je VKS. 

Dekanića, USKOK tereti da je na Uskrs 2022. u Cerni pijan skrivio nesreću, nakon čega je uz pomoć nekoliko osoba, među kojima su bili i policajci to pokušao prikriti. U tome su mu, prema optužnici pomogli, Nikolina M.,  njegov rođak Krešimir B. te troje policajaca - Tomislav F., Marija S. i Mijo P. Tako barem tvrdi USKOK u optužnici, podignutoj protiv svih navedenih, dok Dekanić tvrdi da će na sudu dokazati da nije kriv.

GALERIJA: Župan Dekanić priveden na osječki sud, čeka se odluka o istražnom zatvoru

Župan Damir Dekanić i troje policijskih službenika privedeni su na ispitivanje na Županijski sud u Osijeku
1/9

U svojoj obrani Dekanić je tvrdio i da on nije vozio, kada se nesreća dogodila.

- Tog sam dana bio u caffe baru VOX. Na izlasku iz kafića sam sreo svog rođaka. Morao sam ići po plinsku bocu u vikendicu, pa me on vozio jer sam bio pod utjecajem alkohola. Kada smo ulazili u Cernu, na cestu nam je izletjela lisica. Nakon toga sam osjetio udarac. Nisam pratio vožnju i ne znam što se točno dogodilo. Kada sam izašao iz vozila, vidio sam vlasnicu kuće. Pitao sam je možemo li postići dogovore oko Europskog izvješća o nezgodi jer je postojala takva mogućnost. U međuvremenu je došla i policija i oni su otklonili takvu mogućnost. Alkotestirali su mene i rođaka, uzeli izjave od nas i vlasnice kuće. Niti u jednom trenutku nisam utjecao ni na koga. Ni za vrijeme nesreće ni poslije. Nisam ni potaknuo da se plati ikakvo osiguranje. Nakon nesreće sam izrazio žaljenje, jer sam na neki način utjecao na nesreću, budući da sam dao drugome da upravlja automobilom - branio se Dekanić.

Taj kome je dao da upravlja vozilom, bio je, prema optužnici, Krešimir B., njegov rođak koji je također optužen. On je u obrani tvrdio da je večer prije Uskrsa bio u gradu s kumom na piću. Kuma je odvezao kući, a zatim se s biciklom vratio do VOX-a jer je, kako je kazao, namjeravao piti.

- Na ulazu na terasu kafića sreo sam bratića Damira Dekanića. Tražio me da ga odvezem do njegove vikendice u Cernu, kako bi pokupio plinsku bocu. Kazao je da on ne može voziti jer se napio. Ja sam njemu rekao da ne mogu voziti njegov automobil jer nikada nisam vozio automatik. No on mi je pokazao kako se vozi, pa smo krenuli. Na ulasku u Cernu pred nas je izletjela lisica. Probao sam zakočiti, no kada sam stavio lijevu nogu na kvačilo, kojeg automatic nema, to me zbunilo. Trznuo sam naglo lijevu nogu i sletio s ceste. Prvo sam udario u neki beton i upalili su se zračni jastuci. Udarili smo potom i automobil parkiran pred kućom. Dekanić je vikao nešto u stilu, vidi što si napravio. Probao sam mu objasniti da je sve bilo zbog lisice. Bio sam u šoku. Nisam imao svoj mobitel, a Dekanić nije mogao naći svoj, pa sam molio Nikolinu s kojom godinama zajedno radim, da mi posudi svoj - branio se Krešimir B.

VEZANI ČLANCI: 

A upravo mobitel i zračni jastuci, koje je spominjao u svojoj obrani, za USKOK su dokazi da Krešimir B. nije vozio. Odnosno da je, kako se navodi u optužnici, na mjesto nesreće došao tek nakon što ga je Dekanić, koji je po tvrdnjama USKOK-a, skrivio nesreću, pozvao. Za Dekanića i Krešimira B. je nezgodno, što je nekoliko svjedoka, uključujući i vozača koji je vozio iza Dekanića te je vidio i nesreću, izjavilo da je nakon nesreće iz vozila izašao samo Dekanić. Svi ti svjedoci kazali su da u tom trenutku u vozilu nije bilo nikog drugog osim Dekanića. Naveli su i da se upalio samo zračni jastuk na vozačevoj strani. Svi su spominjali i da se kasnije u ulici pojavio još jedan automobil, s kojim se prema optužnici, Krešimir B. dovezao nakon što ga je Dekanić pozvao.

USKOK je tijekom istrage analizirao i ispise telefonskih razgovora i lokacije mobitela u vrijeme i nakon nesreće. Iz tih analiza ispada da je Krešimir B., odnosno njegov mobitel, u trenutku nesreće bio na njegovoj kućnoj adresi. Krešimir B. je u obrani naveo da je mobitel prije odlaska biciklom do VOX-a ostavio doma na punjaču, a poziv mu je upućen s mobitela Nikoline M. i to tri minute nakon nesreće. No kada su s mobitela Krešimira B. nekih 20-ak minuta kasnije upućeni pozivi pojedinim članovima Dekanićeve obitelji, njegov mobitel je bio na lokaciji blizu mjesta nesreće. I tamo je bio sljedećih nekoliko sati.

Među dokazima je i snimka koju je snimio jedan od vozača u prolazu. Vidi se sudar vozila i čuje autor snimke kako govori:

- Ajde samo da vidimo što je naš dragi župan ovaj put napravio. Koje će aute ljudi iz HDZ-a popravljati. Evo ga, dotični gospodin uspio je razbiti čak dva automobila. Evo ga, majstor je tu... Svaka čast majstore... Gospoda iz HDZ-a trebala bi malo bolje razmišljati kome daju vlast...

Na toj snimci se osim sudarenih vozila sa strane vidi i tamni automobil, parkiran u blizini. Autor snimke, koji je prije nesreće vozio za Dekanićem, zaustavio se, odvezao, pa opet vratio, kazao je da u trenutku nesreće tog vozila nije bilo tamo. Dekanić je imao 1,44 promila alkohola, a USKOK u optužnici navodi da je sve napravio kako bi izbjegao prekršajnu prijavu zbog vožnje u alkoholiziranom stanju.

No iako je nesreću, kako tvrdi USKOK, pokušao zataškati, nije uspio jer se ranije spomenuta audio snimka nesreće pojavila na lokalnom portalu. A onda su se za priču zainteresirali i novinari iz više medijskih kuća. Razgovarali su sa svjedocima, a to je živciralo, sudeći po komunikaciji, neke od onih koji su sada optuženi s HDZ-ovim županom.

FOTOGALERIJA Uspon i pad Josipe Rimac: Kako je 'kninska kraljica' završila kao meta USKOK-a

Župan Damir Dekanić i troje policijskih službenika privedeni su na ispitivanje na Županijski sud u Osijeku
1/39

Komentara 2

JA
Jadran666
07:13 14.03.2024.

Sada je Ćelić na redu koji je zgazio ženu, kaže da oprezno vozi, ok nema problema, ali ako si i prije divljao vozilom onda je ovo za zatvor jer ugrožavaš tuđe živote svojim načinom vožnje!

KU
kuramela
18:47 13.03.2024.

Nije mi jasno zašto svi uhićeni stave jaknu preko lisica, pa svi znamo da su ispod jakne lisice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije