Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiglo rješenje

Odbijena predstečajna nagodba Dalekovoda: 'Suprotna je moralu'

dalekovod
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/3
17.09.2013.
u 20:45

Poslovanje trpi, no uprava se nada brzom ishodu i poslovima u inozemstvu

I drugi je put sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić odbio predstečajnu nagodbu za Dalekovod. Iako iz Dalekovoda poručuju da će razmotriti pravne mogućnosti koje mogu poduzeti, a ministar Ivan Vrdoljak da će o tome u Vladi razgovarati i konzultirati se s ministrom Linićem te naći najbolje rješenje, ipak je na raspolaganju, izgleda, samo jedna opcija – žalba Visokom trgovačkom sudu, gdje će se tri suca složiti ili ne s Kolakušićevom odlukom, odnosno odlučiti hoće li Dalekovod završiti predstečajnu nagodbu i dokapitalizirati se ili će morati u stečaj.

Deset kuna za dionicu

Iako je sucima poručeno da su predstečajne nagodbe zasad prioritet, Dalekovod rješenje Visokog trgovačkog suda sigurno ne može očekivati prije kraja godine. U međuvremenu Dalekovodovo poslovanje trpi i rezultati su daleko ispod onih iznesenih u planu restrukturiranja, a cijena dionice u utorak je pala čak 26 posto. Rezultati bi se mogli još pogoršati jer je Dalekovod već izgubio nekoliko poslova, a ovaj je mjesec upitno i dobivanje jednog velikog u Norveškoj, gdje će se uskoro raspisati natječaj. U priopćenju uprava Dalekovoda između ostalog poručuje da kompanija “unatoč trenutačnim poteškoćama još ima povjerenje velikih investitora s najzahtjevnijih svjetskih tržišta te se upravo vode pregovori o sklapanju novih poslova na području energetike, koja je za svaku državu od posebnog strateškog interesa”. No, bez obzira na povjerenje investitora, i ulagačima slučaj koji se rasteže već godinu dana ne donosi sigurnost u nastavak suradnje, kaže nam sugovornik blizak kompaniji. A iz istih razloga postaje upitni hoće li FGS Nexus dokapitalizirati Dalekovod.

– Moramo sagledati što ponovna prolongacija od dva do tri mjeseca znači za Dalekovod jer podaci o poslovanju, odnosno brojevi više nisu isti kao u vrijeme kada smo donijeli odluku za ulazak u društvo – kaže Marko Lešić iz Nexusa. Inače, u svom obrazloženju odbijanja predstečajne nagodbe Kolakušić se osvrnuo i na ponudu fonda za koju kaže da nije tržišna.

FGS je, naime, ponudio cijenu od 10 kuna za dionicu, što je zapravo i uobičajena cijena po kojoj se nudi dokapitalizacija za društva u predstečajnoj nagodbi.

No, osim fonda, nitko se drugi nije javio za ulaganje u Dalekovod.

Ispod te se cijene, naravno, sada ne može ići, a to znači da ulagač mora još jednom procijeniti hoće li ući u društvo ili ne. A osim privatnog ulagača, novac iz FGS-a koji bi se uložio u Dalekovod dijelom bi bio i državni. Zato je trenutačno takva odluka vrlo upitna.

Svi jednaki pred zakonom

Kolakušić je ljetos već jednom odbio predstečajnu nagodbu Dalekovoda, nakon čega je društvo tražilo promjenu suca, no to je odbijeno. U novom obrazloženju Kolakušić ponavlja da je predstečajna nagodba Dalekovoda u suprotnosti s odredbama Ustava, koji nalaže jednakost svih pred zakonom, kojim se jamči pravo vlasništva i koji daje svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu. Navodi da su povezana društva Dalekovoda i financijske institucije prijavili 1,5 milijardi kuna potraživanja koja nisu nastala do otvaranja postupka predstečajne nagodbe, odnosno potraživanja od 306,5 milijuna kuna za koja se razlučni vjerovnici nisu odrekli prava na odvojeno namirenje.

Navodi i da su ta potraživanja utvrđena rješenjem Nagodbenog vijeća Fine u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi kuna, čime je omogućeno da glasaju za prihvaćanje plana financijskog restrukturiranja dužnika kojeg su sami predložili i kojim su stavljeni u povoljniju poziciju u odnosu na ostale vjerovnike. Smatra da se postupalo suprotno smislu zakona i zabrani različitog postupanja s vjerovnicima, a to je u suprotnosti s Ustavom i javnim moralom.

Cijelo Rješenje Trgovačkog suda možete pročitati OVDJE.

>> Sudac Kolakušić nije izuzet iz nagodbe za Dalekovod

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije