Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i to se događa

Odbačeni pesticidi otrovali pet junica koprivničkom stočaru?

'15.06.2010., Koprivnica, Hrvatska - Zeljko Sprem, vlasnik pet junica za koje pretpostavlja da su uginule zbog otrovane trave. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
15.06.2010.
u 17:30

Jesu li pesticidi doista uzrok trovanja, otkrit će stručnjaci s Veterinarskog instituta u Zagrebu.

Mladenu Špremu iz Peteranca, pokraj Koprivnice, gotovo se preko noći srušio san o uspješnom farmeru otpočet krajem prošle godine nabavom 26 goveda kanadske pasmine reda angus.

Velika šteta

Sve je bilo dobro do ponedjeljka, kada mu je uginulo pet bređih junica.

- Tako se nešto još nikome nije dogodilo, ali spoznaja o uzroku uginuća još nemam - kaže Šprem, koji je u podizanje farme uložio 120.000 kuna, a još 221.000 kuna iz kredita za nabavu stada.

Koprivnička veterinarska stanica Nova tek će poslati uzorke u Veterinarski institut, u kojemu će se utvrditi uzroci uginuća junica, a jedna je od pretpostavki je i mogućnost trovanja hranom, što ne odbacuje ni sam vlasnik farme.

Kako mu nedostaje dvadesetak jutara zemljišta za uzgoj stada, to nadomješta kosidbom trave uz putove i kanale te na neizgrađenom zemljištu na koprivničkoj industrijskoj zoni Danici.

- To radim cijele godine i nikada se ništa slično nije dogodilo. No, kako su ove godine učestala prskanja usjeva, moguće je da je netko neutrošene otrove iz prskalice ispraznio po jarcima uz koje kosim travu - nagađa Šprem, koji je uginućem junica pretrpio štetu od desetak tisuća eura. Taman bi mu to, dodaje, namaklo dvije obročne otplate kredita.

Ipak ne odustaje

No, to nije i jedina njegova nevolja. Već kod nabave stada, kaže, uvoznik je nakon uplate kasnio s isporukom osam mjeseci, nakon čega je umjesto stada rasnih junica stiglo čak pola teladi, tako da su prva telenja zaredala tek krajem proljeća.

- Kako nije bila u redu uvozna dokumentacija, još nisam od države dobio ni 73.000 kuna predviđenog povratka kapitalnih ulaganja, a niti mi je isplaćeno 26.000 kuna godišnjeg poticaja - obrazlaže Šprem svoje nevolje, ali kaže kako ipak ne namjerava dignuti ruke od farme.

I dalje smatra da je uzgoj pustinjskog goveda, pristiglog iz Kanade na prostore susjedne Mađarske, a odatle i u Hrvatsku, unosan i ne toliko zahtjevan posao jer za uzgoj nisu potrebne staje, već samo pašnjaci. Stoga mu je stalo da što prije dozna uzroke uginuća te sanira nastalu štetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije