Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAZBENI RAT

Odbačene kaznene prijave protiv čelnika festivala u Požegi

požega (1)
Duško Mirković/PIXSELL
03.02.2012.
u 07:46

Kaznene prijave podnesene su zbog navodnih djela zlouporabe položaja i ovlasti, nedozvoljene uporabe tuđih osobnih podataka i autorskog djela, prijetnje i drugih kaznenih djela što je povezano s organizacijom lanjskog festivala u Požegi

Općinsko državno odvjetništvo u Požegi odbacilo je sve tri kaznene prijave koje su protiv gradonačelnika Požege i šest čelnika požeškoga festivala "Zlatne žice Slavonije" podnijeli Glazbeno društvo Zlatne žice iz Požege i čelnici istoimenog festivala održanog početkom rujna prošle godine u Kutjevu.

Riječ je o dobro poznatom glazbenom ratu oko tradicionalnoga glazbenog festivala koji se održava u Požegi unazad dvadesetak godina, organizator mu je do prošle godine bilo upravo GD Zlatne žice, a nakon što je 2008. godine u Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo grad Požega zaštitio ime i žig priredbe, lanjske godine je grad raspisao javni natječaj za davanje koncesije radi organizacije festivala. GD Zlatne žice se nije javilo na taj natječaj smatrajući svojim pravom da i nadalje organiziraju festival, a koncesiju za idućih pet godina dobio je Požeški tamburaški orkestar. Zbog toga je GD Zlatne žice festival istog imena i tijekom istih dana u rujnu 2011. godine organiziralo u Kutjevu! Kaznene prijave podnijete su zbog navodnih djela zlouporabe položaja i ovlasti, nedozvoljene uporabe tuđih osobnih podataka i autorskog djela, prijetnje i drugih kaznenih djela što je povezano s organizacijom lanjskog festivala u Požegi.

– Prijave su odbačene nakon niza izvidnih i dokaznih radnji jer nisu utvrđeni elementi kaznenog djela – kazala nam je Mira Baričević, općinska državna odvjetnica u Požegi. Prijavitelji su tvrdili da im je grad Požega oduzeo pravo organizacije požeškog festivala, koju su radili od 1990. godine, te da su zlouporabili vizualni identitet te priredbe te njihove podatke, zatim podmićivali izvođače da bi došli na festival u Požegu itd. Oni su, među ostalim, u kaznenim prijavama čak tvrdili da je Krunoslav Kićo Slabinac za nastup na festivalu u Požegi mimo ugovora dobio na ruke 25 tisuća kuna! Tijekom izvidnih radnji policija i Državno odvjetništvo proveli su niz aktivnosti i razgovora s nekoliko desetaka ljudi među kojima su izvođači i autori tamburaških pjesama izvedenih na požeškom festivalu. Tako je nakon višemjesečnog rada nastala obimna dokumentacija teška desetak kilograma!

Zbog svih događanja sporovi su pokrenuti u osječkom Trgovačkom sudu, a u Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo traje upravni postupak zbog pokušaja osporavanja zaštite imena i vizualnog znaka Zlatnih žica Slavonije, tako da kraj požeškog glazbenog rata još nije blizu.

Ključne riječi

Komentara 9

IV
ivica3213
15:16 03.02.2012.

Kapt56, živio HDZ koji podržava Enjingija. Ovakav cirkus se odvija i na relaciji Grguri – Grad Požega, koji silom van odobrenja Grada Požege pozivaju postrojbe, slave Dan grada i Grgurevo a sve potpomognuti HDZ. Tako su postrojbe na Trgu Sv. Terezije u Požegi predavale prijavak pleterničkom gradonačelniku Franji Luciću, što se nikada u Hrvatskoj nije dogodilo da se u jednom gradu predaje prijavak drugom gradonačelniku. Lane su Grguri izgubili sud te je kaznu moralo platiti društvo i sam Bekafigo zbog nelegalne organizacije „Dana grada Požege“. Sada su Grguri na čelu sa Bekafigom ponovo izgubili i drugi sud koje su protiv Bekafiga i Grgura podnijeli istjerani članovi društva na nelegalno održanoj Skupštini. Nelegalno održana Skupština se sudski poništava, prisjetimo se, kako je Skupština Grgura održana nezakonito nakon što su u Grgure preko noći primiti članovi HDZ koji su smijenili legalno predsjedništvo te za novog predsjednika postavili Bekafiga, koji je osnovao novu Udrugu Grgura na svoju vlastitu kuću te imovinu društva nelegalno prepisao. Kako je Enjingi izgubio sve sudove tako su isto i Grguri izgubili sve sudove.

KA
kapt56
11:25 04.02.2012.

ivica 3213, laprdaš bez veze!

KA
kapt56
09:12 03.02.2012.

Grad Požega i njegovo vodstvo (Ronko s ekipom) je veliko ruglo i sramota, treba ih što prije smjeniti jer će i ono malo dobroga što još ima u Požegi sje****!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije