Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BJELOVAR

Odbačena prijava protiv škole, a dječak bio zlostavljan 18 mjeseci

nasilje u školi (1)
Damir Špehar/PIXSELL
06.12.2010.
u 20:50

Kad je na Facebooku osvanula snimka nasilja nad dječakom, struka se uzbunila. Danas samo otac traži progon okrivljenih

Kad je u siječnju na Facebooku osvanula snimka zlostavljanja dječaka (13) u jednoj školi u Bjelovaru kojeg su vršnjaci maltretirali godinu i pol dana, na noge se digla struka i mjerodavne službe te se činilo da će taj slučaj biti prekretnica kad je riječ o borbi protiv nasilja. No, tužiteljstvo u Bjelovaru odbacilo je kaznenu prijavu oca dječaka protiv ravnatelja te škole, pedagoginje, psihologinje, defektologinje i triju učiteljica zbog sprječavanja i neizvršenja mjera za zaštitu djeteta jer da nesavjesnim i neodgovornim ponašanjem nisu ugrozili zdravlje i razvoj dječaka.

Preuzeo progon

Otac dječaka preuzeo je progon okrivljenih u nadi da će sud imati više sluha. Iako je društvo deklarativno senzibilizirano za problem nasilja u nas, nikad nijedan učitelj, odgojitelj nije sudski odgovarao jer je zanemario dužnost zbrinjavanja i odgoja djeteta.

Tužiteljstvo priznaje da je dječak bio izložen nasilju vršnjaka, ali ne 18 mjeseci, nego kraće, no zaključili su da je stručno osoblje škole problem pokušalo riješiti suradnjom s roditeljima, razgovorom s učenicima, organiziranjem radionica, izricanjem pedagoških mjera, premještanjem nasilnog učenika u drugi odjel.

Istodobno, vrlo suptilno se predbacuje majci da nije rekla osoblju škole za probleme dječaka u prijašnjoj školi! Tek kad je osvanula snimka zlostavljanja dječaka i kad je na Facebooku osnovana grupa "Svi koji mrze... i žele da ode iz OŠ..." škola je pozvala policiju i obavijestila Centar za socijalnu skrb... Tada je od maltretiranja dječaka prošlo godinu i pol dana. Ističe to otac dječaka u optužnom prijedlogu, koji je podnio preko odvjetnika Vladimira Gredelja.

– Zabrinjava me poruka koja se ovim rješenjem šalje žrtvi i nasilnoj djeci. Svojom odlukom tužiteljstvo sugerira da je nasilje u školi problem žrtve i njegove obitelji, a ne problem društva. Ovakva praksa potire sva nastojanja društva, pravobraniteljice za djecu, civilnih i strukovnih udruga da se riješi problem nasilja među djecom – kaže Gredelj.

Našli nedostatke

Zanimljivo je i da je prosvjetna inspekcija našla nedostatke u radu škole te da nisu poštovane mjere koje je škola bila dužna provoditi da bi se nasilje suzbilo, piše u optužnom prijedlogu. A što je škola poduzela? Održala je dvije radionice, jednu o općedruštvenim vrijednostima..., roditeljske sastanke, razgovore s nasilnim učenicima kojima su izrekli i mjeru ukora, a jednog su premjestili u drugi odjel nakon što je majka žrtve odbila da joj se dijete premješta!

Kad je snimka osvanula na Facebooku, osoblje škole dječaka je uputilo u Polikliniku za zaštitu djece. Nigdje se ne navodi da su u tretman uputili i nasilne učenike, što zakon predviđa! Sutkinja za mladež Lana Petö Kujundžić kaže da je problem i u zakonskoj manjkavosti, jer za neizvršavanje mjera za zaštitu djeteta može odgovarati samo odgovorni djelatnik koji nije proveo odluku suda ili Centra za socijalnu skrb.

No, nastavnike koji su grubo zanemarili dužnost zbrinjavanja i odgoja djeteta moglo bi se prijaviti za zanemarivanje djeteta, ali kod nas se još za to prijavljuju samo roditelji.

Komentara 15

DH
dalibor.hren
09:41 21.10.2011.

1. Učiteljica istukla učenika u učionici 2. Učiteljica za pola sata istukla istog učenika kod podagoginje 3. Učiteljica dobila upozorenje pred otkaz i kaznenu prijavu 4. Pokrenut kazneni postupak 5. Učiteljica suspendirana 6. Prvostupanjska presuda OSLOBAĐAJUĆA!!! PRAVNA DRŽAVA

OB
-obrisani-
21:23 06.12.2010.

Nastavnii više u zborniama ne pričaju o uspjehu ili ne uspjehu učenika nego o svom ego stanju, financijama ili materijalnim dobrima! Danas ljudi studiraju da ne bi morali fizički raditi i da u startu imaju veću plaću! Zato djeca izlaze iz škola sve neobrazovanija i sve neklulturnija! U to imam osoban uvid jer kontakatiram s tom djecom(za razliku od roditelja koji to čine sve manje)!

RI
rina
13:12 11.12.2010.

Sramota !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije