Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVIJESTILO MINISTARSTVO

Od početka 2023. podijeljeno ukupno 5 milijuna besplatnih obroka u školama

Zagreb: Dnevni obrok poslužen u Osnovnoj školi Voltino
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
03.02.2023.
u 12:27

Kako su izvjestili iz Ministarstva obrazovanja, s današnjim danom počeli su pripremati naloge za isplatu sredstava vlasnicima i osnivačima škola na temelju evidencije u E-dnevniku

Pet milijuna besplatnih obroka podijeljeno je u osnovnim školama Hrvatske tijekom 17 nastavnih dana u siječnju kada se po prvi puta počela primjenjivati ova mjera koja za cilj ima osigurati jedan obrok svakom osnovnoškolcu. Obroke je tako konzumiralo 300 tisuća učenika za što će biti izdvojeno više od šest milijuna eura.

Kako su izvjestili iz Ministarstva obrazovanja, s današnjim danom počeli su pripremati naloge za isplatu sredstava vlasnicima i osnivačima škola na temelju evidencije u E-dnevniku u kojoj su zabilježene konzumacije obroka za svakog pojedinog učenika. 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u siječnju je financiralo 4 951 103 besplatna obroka za učenike osnovnih škola, za što će biti izdvojeno 6.584.966,99 eura.

- Od ovog polugodišta svaki osnovnoškolac u Hrvatskoj koji to želi ima osiguran barem jedan obrok u školi. Vlada je osigurala financijska sredstva, a prehranu za učenike, kao i do sada, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju organiziraju vlasnici i osnivači osnovnih škola u suradnji sa školom, a to su županije i gradovi. Država sufinancira iznos od 1,33 eura / 10,00 kuna po danu za jedan obrok. Taj se novac uglavnom koristi za nabavu namirnica, a iz proračuna se već otprije financiraju plaće za više od 1500 kuhara, dok se iz decentraliziranih sredstava financiraju energenti potrebni za pripremu obroka. Ovisno o infrastrukturnim uvjetima i mogućnostima škole, prehrana je organizirana na različite načine, a pri njezinoj organizaciji treba se voditi Normativima i Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika koje je donijelo Ministarstvo zdravstva - poručili su iz Ministarstva obrazovanja. 

>> VIDEO Još 70.000 stanovnika dobit će besplatno dopunsko, Vlada povećala cenzus


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije