Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVODNIK

Od nacionalnog idola do ratnog gubitnika

11.03.2006.
u 19:52

Nekoć je bio nacionalni idol i politički idol, a skončao kao obični luzer. Ćudljivost i hirovitost balkanskog vremena, naravi njegovih suvremenika, i njihove probuđene političke strasti, od Miloševića su stvorile kult. U kult njegova mesijanstva ugrađeni su svi zatomljivani politički atavizmi, sve oslođene a nezadovoljene kolektivne i osobne frustracije, frustracije naroda, koji su vlastite elite uvjerile da "u miru gubi, što je u ratu ostvario". Slobodan Milošević odabran je da prekine to "nacionalno prokletstvo". On je "iz glave rođen" u nekom od polumračnih salona SANU-a. 

Stvaranje kulta
Elita ga je izmislila i ponudila masama kao dugo čekanoga nacionalnog vođu. Masama je, kojima je već prije ispran mozak, Milošević ponuđen kao veliki osvetnik za navodnu nacionalnu uskratu. A jugounitaristima kao idealist "koji želi spasiti Jugoslaviju". U masovnom deliriju Miloševiću se klicalo na svakom "mitingu istine".I na beogradskom Ušću, i u Pogorici ili u Kninu.

Jednako zdušno i gorljivo kada je uzvikivao "niko ne sme da bije ovaj narod", "ne čujem dobro", ili kada je obećavao i prijetio kako "ni oružane bitke nisu isključene". U samo nekoliko godina kult Slobodana Miloševića obezvrijedio je sve dotadašnje srpske idole i pretvorio se u njegovu sveopću idolatriju. Miloševićevo je ime postalo zamjena za nacionalni slogan sa četiri ćirilična S. Zato je i mogao krenuti u rat koji je na kosovskom Gazimestanu svojedobno i obećao. Da je u tome ratu pobijedio, pitanje je bi li Milošević završio u haaškoj ćeliji.

Ratni gubitnik
U nju je dospio kao ratni gubitnik. Zavedeni i ogorčeni obožavatelji mu nisu mogli oprostiti što nije ostvario njihove ratne ciljeve, a svjetska moć što se nije dao transformirati iz političkog pračovjeka u nešto njoj prihvatljivo. Ali Haag je imao dovoljno nezaobilaznih razloga da Miloševića u politički najpovoljnijem trenutku zatvori iza svojih rešetaka.

No, voljom sudbine, i manjak vremena da ga osudi. Tako je demijurg "volje naroda", koji je više od desetljeća mitingaške mase i ratničke horde mijesio kao tijesto, neosuđen skončao   u haaškom bajboku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije