Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema brzog rasta

Od Hrvatske će veći pad BDP-a imati Cipar i Slovenija

Ollie Rehn
Reuters/PIXSELL
03.05.2013.
u 21:00

Hrvatske zapela u recesiji, oporavak “klizi sve dalje i dalje”. BDP će nam ove godine pasti 1 posto, predviđa EU.

Ni ulazak Hrvatske u EU neće u kratkom razdoblju ukloniti prepreke gospodarskom rastu, zaključili su ekonomski stručnjaci Europske unije u gospodarskoj prognozi za Hrvatsku objavljenoj danas (petak) u Bruxellesu zajedno s prognozama za sve druge zemlje EU. Hrvatska je “zapela u recesiji”, a oporavak “klizi sve dalje i dalje”, zaključuju europski stručnjaci u prognozi o Hrvatskoj, kojoj u ovoj godini predviđaju pad BDP-a od -1 posto i rast nezaposlenosti sa 15,9 posto u prošloj godini na 19,1 u 2013. i 20,1 posto u 2014. Ni u idućoj godini \"nije izgledan snažniji oporavak hrvatskog gospodarstva jer se predviđa da će BDP rasti marginalnih 0,2 posto”, zaključuje EK.

Lošiji Cipar i Slovenija

Prema prognozi Europske komisije, samo će Cipar (-3,9%) i Slovenija (-0,1%) imati lošije kretanje BDP-a u 2014. od Hrvatske (0,2%). Čak se i Grčkoj predviđa veći rast BDP-a sljedeće godine: 0,6 posto (ali Grčka proteklih i ove godine bilježi puno veće stope pada BDP-a od Hrvatske).

Svi gospodarski pokazatelji Hrvatske u ovoj prognozi lošiji su od pokazatelja koje je Europska komisija prognozirala Hrvatskoj u ranijim dokumentima. Ali najveći pad vidljiv je u prognozi nezaposlenosti. U jesen 2012., primjerice, Komisija je prognozirala da će nezaposlenost u Hrvatskoj biti 12,9 posto. Od jučer, ponovimo, prognozira da će ona biti 20,1 posto. Ostvari li se prognoza Europske komisije, u 2014. samo će Grčka (26%) i Španjolska (26,4%) imati veću nezaposlenost unutar EU od Hrvatske. I Portugal će imati manju stopu nezaposlenosti: 18,6.

Ovo je već druga gospodarska prognoza Europske komisije koja pokazuje da Hrvatska ulazi u EU kao jedna od ekonomski najproblematičnijih zemalja, treća najlošija i po kretanju BDP-a i po nezaposlenosti. “Nakon stagnacije u 2011., BDP je pao 2 posto u 2012.. Od 2008., kad je hrvatsko gospodarstvo ušlo u recesiju, gospodarske aktivnosti smanjile su se gotovo 12%”, piše u dokumentu EK. Ali nisu samo hrvatski gospodarski indikatori pogoršani u odnosu na ranije gospodarske prognoze. Prije tri mjeseca zimska prognoza predviđala je rast BDP-a u cijelom EU od 0,1 posto u 2013. godini, a jučer objavljena proljetna prognoza to je korigirala i sada se predviđa pad BDP-a EU od -0,1 posto u ovoj godini. Eurozona, odnosno njezinih 17 zemalja, u prosjeku ove godine može očekivati pad BDP-a od -0,4 posto umjesto prije prognoziranog rasta od 0,3 posto.

Rekordna nezaposlenost

Eurozona će ove godine imati rekordnu nezaposlenost od 12,2 posto, prognozira Komisija. Najmanja nezaposlenost je u Austriji (4,7 %) i Njemačkoj (5,4 %). No, unatoč negativnim korekcijama, europski povjerenik za gospodarsku i monetarnu politiku Oli Rehn izjavio je da se stvari polako poboljšavaju.

– Očekujemo da će se gospodarstvo u EU stabilizirati u prvoj polovici ove godine, da će BDP početi rasti u drugoj polovici te da će ubrzati rast u 2014. – rekao je Rehn.

Komentirajući prognozu Europske komisije, predsjednik Josipović rekao je da Vlada mora učiniti sve da se te procjene ne ostvare.

>>Linić \'demantira\' Europsku komisiju: Rast ćemo 0,7 posto!

>>EK: Neće biti snažnog oporavka Hrvatske ni u 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije