Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZEBRA NIJE UKRAS

Od 60 eura do 15 godina zatvora: Znate li kolike su kazne ako ne stanete pješacima?

Kišno popodne u Zagrebu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
20.02.2024.
u 13:07

Za nepropuštanje pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu propisana je novčana kazna od 60 eura. U slučaju da vozilo udari u pješaka, kazna je veća.

Budući da su pješaci jedna od ugroženijih skupina sudionika u prometu, Policijska uprava istarska ponovno upozorava vozače da obrate pozornost na njih i da ih uvažavaju u prometu. Naime, kada se približavaju pješačkom prijelazu, vozači bi trebali smanjiti brzinu kretanja tako da se mogu pravovremeno zaustaviti i propustiti pješake koji prelaze preko kolnika. U slučaju kada se u blizini pješačkog prijelaza nalaze djeca, stariji ili osobe s invaliditetom, vozači bi svakako trebali usporiti i pripaziti hoće li te osobe prelaziti cestu.

Za nepropuštanje pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu propisana je novčana kazna od 60 eura. U slučaju da vozilo udari u pješaka, kazna je veća. Ako je pješak lakše ozlijeđen, tada se vozač dodatno kažnjava s još 260 eura, a u slučaju da pješak zadobi teže ozlijede, tada se protiv vozača podnosi kaznena prijava za kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

Za navedeno kazneno djelo može se izreći kazna zatvora do pet godina, odnosno do osam godina ako se radi o osobito teškoj tjelesnoj ozljedi. Ako pješak smrtno strada, tada se vozač koji je izazvao nesreću može kazniti kaznom zatvora do 15 godina.

Također je bitno napomenuti, piše policija, da je vozač, koji je izazvao nesreću s ozlijeđenim osobama, dužan pružiti pomoć ozlijeđenima, a ne napustiti mjesto događaja. Tko ne pruži pomoć osobi u opasnosti koju je sam prouzročio, iako je to mogao učiniti bez veće opasnosti za sebe ili drugog, čini kazneno djelo nepružanje pomoći i može se kazniti kaznom zatvora do tri godine.  

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Prometna nesreća u centru Pule: Ozlijeđeno troje ljudi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije