Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKUMENTARAC

Od 26.11. samo na Premiumu: Domovinski rat - laž i istina

CPD
Foto: CPD
1/2
24.11.2015.
u 14:55

U dokumentarcu se otkriva kako je i koga je KOS uspio ubaciti u blizinu ministra obrane Martina Špegelja nakon čega je nastao kontroverzni film 'Šta je istina o naoružavanju terorističkih formacija HDZ-a u Hrvatskoj'

Prije 25 godina, nakon prvih slobodnih izbora u Hrvatskoj, a prije otvorenih sukoba i početka Domovinskog rata, zloglasna tajna služba KOS radila je puno na propagandi protiv Hrvatske i hrvatskih težnji za samostalnost. 

Od 26. studenoga u Premiumu Večernjeg lista objavljujemo dokumentarni film u produkciji Večernjeg lista i Intermedia Grupe “Domovinski rat – laži i istine”.  

U dokumentarcu se detaljno  govori o tom vrlo osjetljivom vremenskom periodu 1990. godine. Film kao autor, redatelj i scenarist potpisuje Miljenko Manjkas. Ovaj film problematizira niz kontroverzi koje su nastajale u periodu nakon prvih demokratskih izbora i u početku rata. Na tim je izborima 22. travnja poražena netom redizajnirana i predvođena Ivicom Račanom partija SKH-SDP. Nakon pobjede Hrvatske demokratske zajednice na čelu s novim liderom dr. Franjom Tuđmanom, svi su u Hrvatskoj, a i šire u tada postojećoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ) s velikom napetosti očekivali daljnji razvoj političke situacije.

Jugoslavenska narodna armija (JNA) uoči tih izbora pokupila je najveći dio oružja tadašnje Teritorijalne obrane. O problemu s otetim oružjem govori se u cijelom dokumentarcu. Dok su Hrvati preko Mađarske organizirali prve šlepere oružja, KOS je radio na propagandi i zamkama. 

U dokumentarcu se otkriva kako je i koga je KOS uspio ubaciti u blizinu ministra obrane Martina Špegelja nakon čega je nastao kontroverzni film "Šta je istina o naoružavanju terorističkih formacija HDZ-a u Hrvatskoj" koji su Milošević, KOS i JNA koristili za destabilizaciju Hrvatske, a nakon 3. prosinca su krenula i uhićenja po Hrvatskoj zbog naručivanja oružja. 

>>Mostu prijeti gnjev birača zbog plaće za tri Sabora

>>Most se drži skupa, ali raspad slijedi kad odaberu stranu

>>Doznajte sve o Premiumu Večernjeg lista

Ključne riječi

Komentara 9

BU
Bubalamala
19:40 24.11.2015.

Nikada pravu istinu nečemo saznati,jer je sve usmjereno nato da smo napadnuti od četnika i jugovojske a kriju se događanja koja su do toga dovela.

GU
gustirna
17:29 24.11.2015.

onda cemo cuti kako spijuni kos-a boljkovaci i spegelj priacaju kako treba klati srbe ......da bi nastetili hrvatskoj.......

Avatar mama mia
mama mia
17:52 24.11.2015.

Hoće li biti i rijeći o prijeratnim zbivanjima u Požeškoj kotlini hoće li biti riječi o "ratnim" zbivanjima u gradu Osijeku hoće li biti riječi o dizanju stotine Srpskih kuća i na taj način zastrašivanja Srpskog življa i protjerivanju građanana s njihovih ognjišta raseljavanju Hrvata hoćete li nešto Reihel Kiru hoće li biti rijeći o novcu koji su Hrvati u dijaspori skupljali za Vukovarske branitelje gdje je novac na kraju završio hoćemo li nešto čuti što se desilo s Bosanskom Posavinom i zašto bilo bi vrlo intresanto nešto o tome čitati nadam se da nisu svi novinari bili gluhi i slijepi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije