Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstveno

Od 20.000 drvenih kocki napravio si je kapelicu!

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         '
''
13.08.2010.
u 06:25

Najprije sam napravio nacrt, no većinu poslova radio sam, kako se kaže, iz glave. Nisam koristio niti libelu, kaže ovaj mladi Novljanin.

Mladi Novljanin Damir Čidić (22) ovih je dana, nakon više mjeseci gradnje, završio kapelicu u svom dvorištu. "Novljanska kapelica", kako ju je sam nazvao njezin graditelj, u cijelosti je složena od drvenih kocki. Za kapelicu, čiji je toranj visok sedam metara, dužine pet i širine 2,5 metra, Damir je ugradio 20.000 drvenih komadića, ili oko četiri tone materijala.

– Najprije sam napravio nacrt, no većinu poslova radio sam, kako se kaže, iz glave. Nisam koristio niti libelu, što je bilo čudno svima koji su znali zastati i gledati što se to radi. Drveni komadići slični su lego kockicama, samo što sam, da bi konstrukcija bila čvrsta, za povezivanje koristio čavle – rekao nam je Damir.

Za to mu je trebalo 32.000 čavala i raznih vijaka. Damir nam govori da ga je drvo uvijek privlačilo kao materijal. Iako je odabrao drugo zanimanje, i dok je pohađao srednju školu za prodavača, uz školskog domara Antuna Gajdoša naučio je dosta i drugih vještina, a on mu je pomogao u kapelicu provesti i kabele za žarulje. Postavili su čak i malo zvono u toranj. Najteže mu je, veli, bilo podići krov i toranj, pa je tu u pomoć uskočio susjed Milan Vuković.

– Sada, kada je kapelica završena, sjedim često u njoj. Tu pronađem mir i dobra je hladovina, zato što je unutrašnjost napravljena poput sjenice. Nisam za sada pronašao posao u struci i još sam uvijek nezaposlen, i zato se znam i pomoliti da ubuduće bude bolje – rekao je na kraju razgovora Damir.

Tome se nadaju i njegovi roditelji Marica i Dragutin. Dok je još trajala gradnja, konstrukcija je privlačila znatiželju prolaznika, župljana, koji sada, kada je gotova, dolaze i u većem broju. Svoj posjet najavio je i Pavao Mokri, župnik obližnje župe blaženog Alojzija Stepinca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije