Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narod odlučuje:

'Očekujemo da će građani već u rujnu odnosno listopadu izaći na referendum'

Zagreb: Konferencija za medije građanske inicijative Narod odlučuje
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
20.06.2018.
u 14:46

Nadam se da provjeru institucije neće koristiti za odugovlačenje cijelog postupka – kazao je Luka Mlinarić, jedan od koordinatora inicijative

Inicijativa Narod odlučuje pozdravila je današnji zaključak Odbora za Ustav kojim se traži od Vlade da provjere broj i vjerodostojnost potpisa, jer je to, tvrde, prvi puta da odbor od Vlade traži i da se provjeri jesu li potpisi prikupljani u skladu sa zakonom.

- Mi prema našem sudu smatramo da se to čini da bi se pokušala diskreditirati inicijativa te dodatno odužiti postupak raspisivanja referenduma, ali pozdravljamo odluku jer vjerujemo da će takav detaljan rad institucija i njih uvjeriti kako smo kao u samo dva tjedna uz napore i opstrukcije prikupili dovoljan broj potpisa. Nadam se da tu provjeru institucije neće koristiti za odugovlačenje cijelog postupka – kazao je Luka Mlinarić, jedan od koordinatora inicijative. Ovo je tek prvi korak prema raspisivanju referenduma, dodaje i podsjeća da se sada potpisi šalju Vladi na provjeru, a od nje, kaže, očekujemo da će ih s obzirom na resurse provjeriti u roku od dva tjedna te Saboru potvrditi da su uspjeli prikupiti više od 10 posto potpisa za oba referendumska pitanja, nakon čega će se, prema najavama, tražiti i ocjena ustavnosti pitanja.

- Očekujemo da se procedura odradi do ljetne stanke 15. srpnja. Očekujemo da će građani već u rujnu odnosno listopadu moći izaći na traženi referendum - poručio je Mlinarić te pozvao institucije da ne razvlače postupak, ali i da posao odrade stručno, objektivno i nepristrano odnosno da se ne uključuju u kampanje kojim se želi kompromitirati inicijativu.

Član inicijative Narod odlučuje Dominik Knezović komentirao je i današnju raspravu SDSS-ovog Milorada Pupovca da je kampanja obilovala lažima i obmanama.

- Mi smo iznosili brojke o preferencijalnim glasovima kako bi se vidjelo tko u saboru ima koliki legitimitet. Dat ću primjer da su neki zastupnici nacionalnih manjina izabrani u Sabor s tisuću glasova dok je prosječno na redovnim listama saborskom zastupniku potrebno 13.000 glasova. Vidimo da se tu radi o velikom nesrazmjeru, a zastupnici imaju ista prava - kazao je Knezović.

Zagreb: Konferencija za medije građanske inicijative Narod odlučuje
1/15

Komentara 19

OV
Ovozemaljski
15:14 20.06.2018.

Nisam potpisao za referendum, jer nisam to dovoljno pratio, pa nisam znao jel to protiv istanbulske, jel protiv Plenkovića, ali koliko sam uspio shvatiti ovo je prava stvar, Pupovcu i Radinu srezati krila, uf, pa cijelu obitelj vodim na referendum, 27 godina gledam te tipove šta mi rade po državi i koliko ucijenjuju i etno biznise otvaraju, e pa dosta bi bilo, nigdje manjine nemaju zastupnike u tolikom broju kao u Hrvatskoj i za iste te manjine bi bilo bolje da nemaju zastupnike jer ovi njihovi sve rade da međusobno posvađaju Hrvate sa svojim susjedima, nitko u Hrvatskoj nema ništa protiv manjina niti ih tko na taj način gleda, ali nas je večina protiv crvenih fašista Radina i Pupovca koji nas ucijenjuju jer smo im dali to pravo.

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
16:10 20.06.2018.

Nadam se da će narod zapalit ulice ako ustavni sud odbije referendum jer oni su i postavili ustavne suce da odlučuju kako HDZ-SDP kliki paše! Dosta je AUTOKRATA koli glume DEMOKRATE!

DU
Deleted user
16:14 20.06.2018.

Pazi sad placenike na aparatima, moderatore na djelu i ostalu vojsku kontra inicijative i referenduma!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije