Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanečki obrtnici

Obrtnici stenju pod teretom nenaplaćenih potraživanja

'Varazdin \\u0096 09. 03. 2010., Ivanec \\u0096 Tajnik Udruzenja obrtnika Ivanec Dragutin Maloic. PHOTO:  Ljiljana Risek'
'Photoshop'
11.03.2010.
u 14:55

U Ivancu je lani odjavljeno 13 proizvodnih obrta, prijavljena su samo tri nova, pa ih je bilo 512

U Ivancu je lani zatvoreno manje obrta u usporedbi s Ludbregom i Novim Marofom, u kojima je obrt odjavilo više od 30 obrtnika. U Ivancu je lani bilo desetak obrta manje nego preklani – ostalo je 512 obrta, a preklani

je 521 bio prijavljen. Ipak ta usporedba nije utješna za vodstvo Udruženja hrvatskih obrtnika u Ivancu.

Predsjednik udruženja Nedeljko Črepinko i tajnik Dragutin Maloić tvrde da većina obrtnika jedva preživljava i da su njihovi problemi veći nego što se može procijeniti prema službenim brojkama. Po svemu sudeći, kriza najviše trese proizvodne obrte.

– Prošle godine odjavljeno je 13 obrta, a prijavljena su samo tri nova. Prestalo je raditi i 11 ugostiteljskih obrta, poslovni prostor zatvorilo je i pet trgovaca, dvanaest uslužnih obrta, šest građevinskih te tri autoprijevoznika. Premda su posljedice njihova zatvaranja ublažene prijavom novih, ne trebamo se zavaravati. Obrtnici stenju pod teretom nenaplaćenih potraživanja, ponajprije od javnih poduzeća, a velika je i njihova nelikvidnost, i dužni su jedni drugima – kaže Črepinko. Zbog toga je na području ivanečke ispostave Zavoda za zapošljavanje nezaposlenih u siječnju bilo 189 više nego u prosincu, što je 8,9 posto.

– Zima je duga. Građevinski obrti smanjili su osjetno broj zaposlenih, a mnogi su bili prisiljeni uzeti kredite s kamatama 10 posto kako bi zaposlenima mogli platiti doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Čak i kad bi građevinari odmah počeli raditi, na naplatu mogu računati za 60 ili 90 dana. Radnici tako dugo plaće ne mogu čekati, a i poduzetnici moraju platiti svoje obveze – skeptičan je tajnik udruženja Dragutin Maloić. Da su obrtnici u teškom položaju, potvrđuje i to što nije naplaćeno mnogo komorskog doprinosa.

U ovoj prigodi vodstvo ivanečkih obrtnika podsjeća ugostitelje da do 9. travnja, kada istječe prijelazni rok za primjenu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, moraju pribaviti potvrdu da im je prostor za pušače uređen prema zakonu. Kako bi im olakšala, Gospodarska komora ugovorila je ispitivanje ventilacijskog sustava s tvrtkom Vizor, pa svi ugostitelji tu uslugu mogu koristiti po povlaštenoj cijeni, za 290 kuna, plus porez na dodanu vrijednost.

Toliko stoji ispitivanje sustava za objekte do 50 kvadrata, a za veće prostore cijena se ugovara s izvođačem posla. Nakon što pribave potvrdu, zahtjev za izdavanje rješenja trebaju zatražiti od Ministarstva zdravstva.

DRAGUTIN MALOIĆ, tajnik Udruženja obrtnika

"Mnogi su građevinari morali uzeti kredit da plate doprinose"

Ne prekida se ni u hladne dane gradnja stambeno-poslovne zgrade u kojoj će biti i Dom obrtnika. U novoj zgradi obrtnici će imati lijepo uređene prostorije površine ukupno više od 200 četvornih metara. Financijski plan uglavnom je završen. Dosad su platili više od 117.300 kuna vodnog doprinosa.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krka
17:51 13.03.2010.

Oprostite gospodo, to je poslovni rizik! Radniku u poduzeću nitko ne garantira ni plaču za rad ni sigurnost radnog mjesta!Nemojte se ljutiti to je filozofija kapitalističke ekonomije, naročito zgrabi i nosi Hrvatske ekonomijee Pozdrav iz Varaždina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije