Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKUMENTI Gotovinini odvjetnici prikupljaju oslobađajuće dokaze i traži potporu javnosti

Obrana zove građane da im pomognu

hrv-01-txt.jpg
import
22.12.2005.
u 21:00

Dok se najpoznatiji hrvatski haaški optuženik Ante Gotovina naoružava strpljenjem i odlučnošću za suđenje, njegov odvjetnički tim krenuo je u aktivno pripremanje obrane. Procjene pravnih stručnjaka o mogućnosti učinkovite obrane optuženoga hrvatskog generala uvelike se razlikuju. Jedni tvrde kako će, zbog uopćene i bizarne optužbe o "zločinačkom pothvatu", obrana teško doći do cilja i potpunog oslobađanja Gotovine, dok drugi tvrde kako pred odvjetnicima i nije tako težak zadatak.

Privatne zbirke To uvjerenje temelje na jednostavnoj činjenici general Gotovina, u vrijeme kad su počinjeni pojedinačni zločini nad srpskim civilima, nije bio odgovoran za oslobođena područja ili je već vodio ratne operacije na drugim područjima, odnosno u BiH. Istina, obrana Gotovine već je u posjedu većeg dijela potrebnih dokumenata koji dokazuju Gotovininu neupletenost u zločine, a velika su očekivanja odvjetničkog tima od državnih i vojnih arhiva koji sadrže još oslobađajućih dokaza. Hrvatska je vlada obećala da će otvoriti arhive i obrani podastrijeti sve tražene dokumente.

Postoji, međutim, još velik broj dokumenata, svjedočenja, video i audiosnimaka, fografija, koje su sada dijelovi privatnih zbirki bivših hrvatskih branitelja i civila, a mogle bi sadržavati ključne dokaze nevinosti generala.

Stoga odvjetnici pozivaju hrvatsku javnosti za pomoć obrani. Isto tako, važna će biti pomoć znanstvenika, stručnjaka, analitičara i povjesničara, koji već godinama prikupljaju građu s tematikom Domovinskog rata.

Njihov je doprinos vrlo važan s obzirom na to da se haaške optužnice protiv Gotovine, ali i ostalih hrvatskih generala, temelje uglavnom na falsifikatima koje godinama za potrebe haaškog tužiteljstva prikuplja srbijanska obavještajna udruga "Veritas". Deseci hrvatskih uglednika, poput Aralice, Bogovića, Budiše, Domazeta, Gregurića, Kontića, Kušana, Mateše, Međimorca, Mihalića, Milardovića, Miljavca, Novaka, Valentića, Viteza, Vokićeve, Zidića, Tuđmana, Jelčića, Tomca itd., uvelike su radili na senzibiliziranju hrvatske javnosti i, još važnije, hrvatske politike, za obranu temeljnih vrijednosti i značenja Domovinskog rata.

Teze o Hrvatskoj
Oni tumače kako dio međunarodne politike prihvaća teze o Hrvatskoj zasnovanoj na zločinu, te je jasna njihova taktika da se traži promjena Ustava RH kako bi se revitalizirao plan o stvaranju konfederalne Hrvatske. Stoga su oni i zahtijevali od Sabora i Vlade da napokon osnuju dokumentacijski centar u kojemu bi stručnjaci prikupljali sve činjenice o ratu i postupku stvaranja hrvatske države.

Suđenja hrvatskim generalima, pod optužnicama koje, formalno, sadržajno i po kvalifikacijama, odgovaraju onima protiv pokretača rata Slobodana Miloševića, svakako će biti pokušaj "uravnoteživanja" krivnje za rat. Stoga suđenje generalu Gotovini nije samo njegova osobna nego i borba za priznavanje, obranu i dokaz oslobodilačkog karaktera ratnih operacija koje su osigurale hrvatsku suverenost.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije