Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srušena 1943.

Obnova građevine u Zrinu stoji četiri milijuna kuna

'crkva_jai_sis_070411'
''
14.04.2011.
u 09:57

Riječ je o jednoj od najbitnijih građevina iz srednjeg vijeka u sjevernoj Hrvatskoj, a obnovu plaća Ministarstvo kulture

Još od Drugoga svjetskog rata, kao ruševina bez krova, stajala je stara gotička crkva svete Marije Magdalene u Zrinu. No obnova je počela.

– Tlocrt je ove crkve jednostavan i čine ga poligonsko svetište i brod. Svetište i brod poduprti su  obnovljenim kontraforima s istočne strane, a između njih tri su gotička prozora koji su također obnovljeni. Na osi zapadnoga pročelja nalazi se vrijedna kružna rozeta, a u unutrašnjosti je sačuvan trijumfalni luk – rekla nam je Ivana Miletić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku koji nadzire obnovu.

Crkva se prvi put spominje na početku šesnaestoga stoljeća i spada u red najbitnijih srednjovjekovnih građevina na području sjeverne Hrvatske.

– Budući da građevina ima visoku arhitektonsku i povijesnu vrijednost, Ministarstvo kulture u programu zaštite kulturnih dobara financira obnovu crkve sv. Marije Magdalene. Odobrena sredstva do sada iznose 4,105 milijuna kuna, a nositelj je programa Hrvatski restauratorski zavod – kazuje Ivana Miletić. Crkva sv. Marije Magdalene srušena je, zajedno s ostatkom objekata u Zrinu, na Malu gospu 1943. godine, nakon što su mjesto osvojili partizani. Većina je stanovnika pobijena. Nakon 2. svjetskog rata Narodni sud svim preživjelim mještanima Zrina trajno je oduzeo svu imovinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije