Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinkovci

Obnavlja se središnja crkva Sv. Euzebija i Poliona

Goran Ferbezar/PIXSELL
30.11.2014.
u 21:45

Unutrašnjost vinkovačke crkve sv. Euzebije i Poliona u novom ruhu bi mogla zasjati za oko godinu i pol dana

U vinkovačkoj središnjoj crkvi, sv. Euzebija i Poliona traju radovi na obnovi unutrašnjosti i to je prva obnova interijera od 60-tih godina prošlog stoljeća. Crkva, izgrađena 1777. teško je stradala u ratu, prvo u rujnu 1991. kada je bombama zapaljen župni stan, a potom 20. listopada kada je projektilima iz Mirkovaca potpuno uništen toranj i zvona. Obnova vanjskog dijela crkve je počela 1994. i završena 1999. a sada je na red došlo i uređenje unutrašnjosti.

- Radovi su počeli prije tri mjeseca i sada se obavljaju zidarski radovi, skidaju se oštećeni dijelovi žbuke, nakon toga priključit će se ranije uvedene elektroinstalacije, a potom, ako Bog da, na proljeće kreću i ličilački radovi. Iako su radovi u punom jeku, ali se pastoralni događaji odvijaju uobičajeno jer skele su tako postavljene da ne smetaju pri misnim slavljima i klupe su za radova prekrivene najlonom, a prije mise se uklanjaju. Izvođač radova suočen je s teškim poslom rekonstrukcije izvornih oblika zidova, moraju se ispoštovati i najsitniji detalji, sve pod budnim okom konzervatorskog odjela Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer crkva sv. Euzebija i Poliona to doista jest - kaže župnik mons. Tadija Pranjić dodajući kako su uvidom u dokumente utvrdili kako je izvorno interijer bio obojen u bijelo pa će tako biti i nakon ove obnove. Procijenjeno je kako će u prvu fazu njezine obnove koja je u tijeku, biti utrošeno oko 600 tisuća kuna, a iznos predviđen za ličilačke radove još nije poznat.

Obnovi, kako kaže mons. Pranjić, pomažu i župljani i grad i županija te Ministarstvo kulture. Unutrašnjost vinkovačke crkve sv. Euzebije i Poliona u novom ruhu bi mogla zasjati za oko godinu i pol dana.

>> 'Pranje' zidova otkrilo prekrasne ornamente i slike na zidovima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije