Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krovište treba obnovu

FOTO Ovo je vila u kojoj ljetuje Milanović: Ide na remont, poznat iznos obnove

Hvar: Državna rezidencija vila Kova? na otoku Hvaru
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/20
04.12.2023.
u 09:54

Zgrada se prostire na 364 kvadrata, namjena joj je "posebna", i to u kategoriji sigurnosno štićenih objekata, a smještena je "na samom kraju hvarske šetnice, u velikom vrtu, s neposrednim pristupom javnoj plaži i vezovima za plovila"

Na drvenoj krovnoj konstrukciji vidljiva su oštećenja, truljenje i crvotočina, a na gredama veće horizontalne pukotine. Krovište vile Kovač, zaključili su u Državnim nekretninama, u lošem je stanju i trebat će mu obnova na proljeće, a da ga se ponovno dovede u tip-top stanje, potrošit će se 80 tisuća eura.

Najveće je to ulaganje posljednjih nekoliko godina u državnu rezidenciju na Hvaru u kojoj ljetuje predsjednik Zoran Milanović, koji se lani oko spomenutih renovacija "zakačio" s bivšim ministrom obrane Marijem Banožićem, nakon što mu ovaj prigovorio da se osvježavanje parcele od gotovo tri tisuće kvadrata radi baš zbog onog koji ondje provodi godišnji. Milanović mu je odgovorio da je upravo Banožić bio ministar državnih nekretnina za vrijeme ulaganja. Nikakvih vidljivih adaptacija nije bilo, "osim ako se pod tim ne podrazumijeva aparat za kavu vrijedan vjerojatno 2000 eura i nekakvi dekorativni detalji na rubu kiča", kako je pojasnio Milanović.

Za krovište se sad predviđa građevinska sanacija ploče, drvene konstrukcije te zamjena pokrova i gromobranske instalacije, a moglo bi se, u teoriji, dogoditi i da Milanović sljedeće ljeto za odmor mora potražiti neku drugu destinaciju, iako mu je vila Kovač draga još otkako je bio premijer.

VEZANI ČLANCI:

Tri mjeseca, predviđaju u Državnim nekretninama, trajat će sanacija krovišta koja počinje "na proljeće" pa bi novi krov mogao biti spreman do, primjerice, kolovoza. No, firma koja će radove izvoditi traži se putem javne nabave, što gotovo uvijek znači i poneku žalbu na postupak pa se i početak radova nerijetko odgađa. Prije tri godine sanirana je terasa vile i hidrantska mreža, izvedeni su građevinsko-obrtnički radovi radi sprečavanja štete, zaštite od požara i propadanja objekta izloženog vremenskim uvjetima, a 2021. započet i projekt sanacije vanjske stolarije te sanitarnog čvora. Obnovljen je tih godina i dio inventara vile koja je građena 60-ih godina prošlog stoljeća.

Zgrada se prostire na 364 kvadrata, namjena joj je "posebna", i to u kategoriji sigurnosno štićenih objekata, a smještena je "na samom kraju hvarske šetnice, u velikom vrtu, s neposrednim pristupom javnoj plaži i vezovima za plovila". Zašto joj je ime baš "vila Kovač", nije posve jasno jer izgrađena je po nalogu tadašnjeg Sabora Narodne Republike Hrvatske za potrebe jednog od najbližih suradnika Josipa Broza Tita te ondašnjeg čelnog čovjeka navedene institucije Vladimira Bakarića, po kojem stanovnici Hvara i danas nekretninu zovu "Bakarićeva vila". Ovo "Kovač", pretpostavljaju u Muzeju hvarske baštine, došlo je od imena rta na kojem se vila nalazi, a koji lokalci nazivaju Kovoc. Smatra se manje luksuznom od ostalih državnih rezidencija, a za odmor ju je koristio i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Milanović je ondje prije nekoliko mjeseci ugostio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

VIDEO Zagreb: Prva misa u crkvi sv. Marka nakon obnove od potresa

Ključne riječi

Komentara 3

PO
podravina
12:58 04.12.2023.

Za Milanovica i Dodiga, dovoljan je i sator ispod bora.

EB
EBERT
15:44 04.12.2023.

Imam prejedlog. Taj novac potosite za Azil napustenih zivotinja. To je od vece koristi i zahvalnosti.

Avatar The new statesman
The new statesman
10:34 04.12.2023.

Pa i nije baš nešto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije