Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon 3 godine

Obljetnica pobune koja još nije gotova

storyeditor/2024-01-06/capitol-chaos-reaction-2-inside-reuters-690.jpg
REUTERS
07.01.2024.
u 13:28

Mnogo republikanskih birača vjeruje u lažnu Trumpovu tezu o ukradenim izborima i političkom progonu

Iako je zbog sudjelovanja u napadu na američki Kongres 6. siječnja 2021. godine dosad procesuirano i osuđeno više od tisuću sudionika napada, od kojih mnogi na dugogodišnje zatvorske kazne, pobuna kojom je bivši predsjednik Donald Trump sa svojim pristašama napadom na Kongres, središnju instituciju američke demokracije, pokušao spriječiti mirnu smjenu vlasti, zapravo još nije okončana. Ne samo da nevjerojatno visok postotak republikanskih birača i dalje vjeruje u lažnu Trumpovu tezu o ukradenim izborima, koja je i dovela do pobune, nego se upravo na krilima te teze i tobožnjeg političkog progona kojem je zbog njezina promoviranja izložen Trump na sljedećim izborima želi vratiti u Bijelu kuću. Na takav zaključak upućuje i govor predsjednika Bidena na treću obljetnicu napada, u kojem je optužio Trumpa da je, samo kako bi ponovno osvojio vlast, spreman žrtvovati američku demokraciju.

Govoreći u blizini Valley Forgea, povijesnog mjesta na kojem je George Washington u vrijeme američkog rata za nezavisnost okupio američke snage, Biden je optužio Trumpa da u svojoj kampanji koristi retoriku Hitlerove nacističke Njemačke, dok njegovi sljedbenici ne samo da zagovaraju političko nasilje nego mu se i rugaju. Podsjetivši da Trump i tri godine nakon izbornog poraza ustrajava na laži o ukradenim izborima, Biden najavljuje da će obrana i zaštita demokracije biti njegovo glavno izborno obećanje. Time je 81-godišnji Biden napad na Kongres stavio u središte svoje posustale kampanje za reizbor, opterećene pitanjem njegove starosti, pokušavajući tako 10 mjeseci uoči izbora smanjiti ozbiljan zaostatak za bivšim predsjednikom, 77-godišnjakom koji je u vodstvu prema svim predizbornim anketama.

Trumpu su, međutim, zbog poticanja pobune i sudjelovanja u njoj (premda to još nije potvrđeno sudskim pravorijekom), onemogućili kandidaturu na republikanskim predizborima u saveznim državama Kolorado i Maine, koristeći se pritom ustavnim amandmanom iz pretprošlog stoljeća, kojim su nekadašnjim pripadnicima konfederacijskih snaga nakon građanskog rata onemogućavali osvajanje političkih ureda. Trump se žalio na tu odluku, tako da će konačan pravorijek o zakonitosti Trumpove kandidature donijeti američki Vrhovni sud, što znači da ne treba sumnjati u to da će Trumpovo ime naposljetku ostati na glasačkim listićima. Naime, konzervativni suci skloni Trumpu imaju čvrstu većinu u Vrhovnom sudu, nakon što je Trump u svom mandatu, spletom okolnosti, dobio priliku imenovati čak tri ultrakonzervativna suca i sutkinje u taj sud. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Tradicionalni prijem SNV-a povodom proslave Božića po julijanskom kalendaru

Ključne riječi

Komentara 5

MA
Maksimiliano
14:24 07.01.2024.

u Americi se masovno od strane globalističkih medija prije izbora pumala corona. to je bilo potrebno da se dopusti masovno glasovanje poštom i umjesto iznimke postane pravilo a tu je već bio unaprijed razrađen način manipuliranja i krađe glasova od strane demokrata, nemojmo zaboravit da je i hdz iskoristio manipulaciju coronom za pobjedu na izborima ...

TR
trpimir2022
13:35 07.01.2024.

U svemu se može varati, osim na izborima, zar ne ? To je kao u onom vicu, kad je vidio da se igra na povjerenje, kako mu je onda karta krenula.

OT
otrovnijezik
17:34 07.01.2024.

Lažnu po čemu i tko je to utvrdio i na temelju čega?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije