Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENORMNE CIJENE GORIVA

Reagirali brže od vlade: Evo kako njemačke tvrtke pomažu svojim zaposlenicima u krizi

Uz visoke cijene goriva, Vlada je produžila mjere na još dva tjedna
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/2
13.07.2022.
u 10:18

Zanimljivo je i kako 84 posto njemačkih tvrtki razmatra povećanje plaća svojim zaposlenicima

Zbog enormnog rasta cijena energenata koji je pogodio cijelu Europu neke su se zemlje odlučile prilagoditi te olakšati svojim građanima u obliku vaučera i naknada. 

Iako njemačka Vlada tek razmatra dijeljenje naknada za troškove goriva, tvrtke u Njemačkoj odlučile su same pomoći svojim zaposlenicima. Konkretnije, istraživanje Instituta za gospodarska istraživanja (IFO) pokazalo je kako otprilike trećina (32 posto) njemačkih tvrtki daje financijsku potporu svojim zaposlenicima u obliku vaučera za gorivo. 

Ispitivanje provedeno na tvrtkama pokazalo je kako je njih 22 posto dalo jednokratni dodatak, 21 posto njih generalno pomaže zaposlenicima s troškovima prijevoza, dok 18 tvrtki daje subvencije na javni prijevoz. Istodobno, 19 posto tvrtki dopušta svojim zaposlenicima da rade od kuće i to u prosjeku 8.5 dana po mjesecu. 

– Radi se većinom o malim i srednjim poduzećima u trgovini i proizvodnji koji pomažu svojim zaposlenicima s troškovima prijevoza – kazala je stručnjakinja Julia Freuding. 

Zanimljivo je i kako 84 posto njemačkih tvrtki razmatra povećanje plaća za svoje zaposlenike. 

– Ova brojka vjerojatno uključuje i prilagodbe zbog minimalnih plaća koje su obvezne zakonom – kaže Freuding. 

Uoči posljednjeg zamrzavanja cijena goriva u Hrvatskoj i ministar gospodarstva Davor Filipović najavio je kako bi Hrvatska mogla krenuti s isplatom sličnih vaučera na jesen. 

– Situacija je toliko promjenjiva da ne možemo predvidjeti što će se dogoditi sljedeća dva tjedna. Možda ćemo za sljedeća dva tjedna morati drukčije reagirati, a posebno je nepoznato kakva će situacija biti na jesen. Vaučeri su u planu i predviđeno je da krenu negdje na jesen, ali o detaljima ću govoriti kada za to dođe vrijeme – kazao je. 

Jednokratni dodatak od nekoliko stotina eura uskoro će se krenuti isplaćivati i u Austriji. Oni koji imaju niska primanja ili su nezaposleni dobit će po 300 eura, dok će svi stanovnici dobiti po 500 eura. Dodatak od 250 eura stići će i za svako dijete.  

>> VIDEO Nastavljen rast: Cijene stambenih objekata u prvom kvartalu 2022. više za 13,5 posto

Komentara 8

CR
CroHOS
10:30 13.07.2022.

Naši poslodavci najradije nebi dali ni plaču, a kamoli za gorivo djelatniku...

BE
Beyonder
12:30 13.07.2022.

Kod nas smo sretni da ne moramo donosit plin od kuće za viličare

ZD
zdenkoj
10:57 13.07.2022.

Lijepa li si,a jesi ti vidio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije