Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šef Drave Internationala

FOTO Zvonko Bede doveden na ispitivanje, objavljeno za što ga se tereti

Osijek: Zvonko Bede doveden na ispitivanje u Državno odvjetništvo
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/41
18.01.2024.
u 12:10

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske.

Policija je iznijela detalje jučerašnje akcije u kojoj je uhićen Zvonko Bede, vlasnik Drave Internationala, a zbog požara koji je izbio u toj tvrtki za preradu plastike u listopadu prošle godine. On i još dva zaposlenika Drave privedeni su na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku. 

"Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 71-godišnjak iz Osijeka, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom, i 47-godišnjak iz Osijeka počinili kazneno djelo teških kaznenih djela protiv okoliša u vezi s kaznenim djelom ugrožavanja okoliša otpadom, tako da su kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, protivno odredbama odlagali, skupljali, uvozili i prevozili otpad i s njim uopće gospodarili i postupali na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, podzemlja i zdravlje ljudi, pri čemu se promjene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti i nastala je velika nesreća u smislu požara otpadne plastike", izvijestila je PU osječko-baranjska, ne navodeći imena.

Nadalje, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 71-godišnjak, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenjem otpada, i 47-godišnjak počinili kazneno djelo ugrožavanje okoliša postrojenjem, na način da su svjesno pristajući na moguće posljedice upravljali postrojenjima u kojima se koriste opasne tvari ili odvijaju opasni postupci bez ikakvih normativnih podloga, a koje izvan postrojenja mogu trajnije i u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, vode i podzemlja, obitavalište životinja te ljudski život i zdravlje.

"Uz navedeno, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 71-godišnjak i 46-godišnjak počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, tako da kao odgovorne osobe u pravnoj osobi nisu postavili propisane naprave za zaštitu od požara, nisu ih održavali u ispravnom stanju i nisu ih pokrenuli kod izbijanja požara, čime su doveli u opasnost život i tijelo ljudi i imovinu većeg opsega", dodaje policija.

VEZANI ČLANCI:

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske.

VIDEO Reportaža s odlagališta na kojem zagrebački gradonačelnik želi da u iduće 4 godine dolazi otpad

Komentara 1

DU
Deleted user
18:44 18.01.2024.

Zašto mi je obrisan komentar da je projekt Drava international jedan od najboljih za recikliranje plastike? Kako je mogao raditi ,a da periodični godišnji kontrolni preged i nadzor odgovornih Hr institucija nisu 20 god. uočile nesukladnosti i propisale potrebne popravne radnje prema Eu smjernicama za gospodarenje opasnim otpadom za okoliš? Možda se katastrofa mogla izbjeći!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije