Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arhiv British Pathéa

Pogledajte prosvjednike koji traže oslobađanje Stepinca i Tita kako govori engleski!

Tito
Foto: Youtube Screenshot
1/3
28.04.2014.
u 17:01

Čak 85 tisuća videoklipova iz arhive čuvenog filmskog žurnala British Pathé objavljeno je 17. travnja u visokoj rezoluciji na YouTubeu

Čak 85 tisuća videoklipova iz arhiva glasovitog filmskog žurnala British Pathé objavljeno je 17. travnja u visokoj rezoluciji na YouTubeu. Među ostalim, tu se može naći i snimka feste svetog Vlaha u Dubrovniku 1925., videoreportaža iz Sarajeva 1939. ili snimka posjeta irskog pisca Georgea Bernarda Shawa Brijunima 1929. godine.

"Kamermani Pathéa su posvuda", piše u uvodnoj špici filmića s Brijuna 1929., "pa su čak otkrili i snimili gospodina Georgea Bernarda Shawanajneuhvatljivije od svih modernih osoba, na odmoru na slabo poznatom otoku Brioni". 

Vijest iz 1940. godine: preko rijeke Save u Zagrebu gradi se novi željeznički most (na snimci dolje počinje od 54. sekunde). 

Filmski žurnal iz 1953. javlja o vojnoj vježbi u Zagrebu, prvoj na koju je maršal Josip Broz Tito pozvao vojne promatrače NATO-saveza. Feldmaršal Montgomery, najpoznatiji britanski vojskovođa iz II. svjetskog rata, u jednom kadru kuša vojničku juhu. Ili grah, teško je procijeniti.

Pathé je dokumentirao Titov službeni posjet Velikoj Britaniji 1953. gdje se čuje kako Josip Broz govori engleski (na snimci dolje od 1:03). Kao što je bio slučaj i s njegovim hrvatskim, i Titov engleski prepun je zvukova koji podsjećaju na ruski: umjesto "pipl" kaže "piplj", umjesto "Jugoslavija" kao da izgovara "Jugaslavija". Spiker objašnjava da su Titov posjet pratile stroge mjere sigurnosti. Scotland Yard proveo je sigurnosnu provjeru "tisuća Jugoslavena". "Neki koji su poznati kao protivnici ovog predsjednikova posjeta stavljeni su pod nadzor. Ovo je prvi put da je maršal napustio svoju zemlju otkako je raskinuo s komunističkom Rusijom i tajna služba Foreign Officea upozorila je MI5 o tome da postoji stvaran rizik da mu se naudi tijekom njegova boravka u Britaniji", objašnjava spiker i malo poslije, uz kadrove dima na ulici, dodaje: "Dok maršal ulazi u svoj blindirani automobil, magnezijska raketa eksplodirala je 36 metara od njega". Nitko nije stradao.

Dokumentiran je i jedan tragičan trenutak na kraju Titova službena posjeta. Domaćini su mu pokazali neke od najmodernijih britanskih vojnih zrakoplova, no aeromiting završio je padom dvaju zrakoplova i smrću dvojice pilota. 

Dvije godine ranije, Pathé javlja o suđenju blaženom Alojziju Stepincu i o tome da je Stepinac pušten iz zatvora. "Uz vijest da je nadbiskup Stepinac pušten na uvjetnu slobodu, Titova vlada objavila je ove snimke njegova suđenja 1946. godine. Vođa 7 milijuna katolika u Jugoslaviji bio je optužen za suradnju s nacistima i osuđen na 16 godina zatvora. Nadbiskup Stepinac tada je, kao i danas, negirao optužbe. Dodao je kako mu jedino Vatikan može oduzeti titulu nadbiskupa. Tito je 1946. bio blizak suradnik Staljina. Sada Jugoslavija traži američku pomoć i prijateljstvo, pa je nadbiskup oslobođen", objašnjava spiker u toj vijesti.

Kratka snimka iz 1956. prikazuje prosvjednike u nekom francuskom gradu, najvjerojatnije Parizu, koji traže oslobađanje kardinala Stepinca. Snimka završava scenom u kojoj ih policija sve zajedno trpa u policijski autobus. 

Pathé je zanimljivo izvještavao i iz Titove "izborne kampanje" 1950. u Splitu. "Iz Titove Jugoslavije stižu prve snimke izborne kampanje priređene za strane oči. 

Osamdeset tisuća Slavena odazvalo se skupu u dalmatinskom gradu Splitu kako bi čuli svoga vođu u kampanji za njegovu vlastitu vrstu komunističke diktature, iako vrlo dobro znaju da je rezultat već odlučen. Pobjeda se tako događa i prije glasanja jer, uz samo jednu listu kandidata, komunistički Narodni front mora, naravno, pobijediti. Nitko nije iznenađen kad Titova partija osvaja 95 posto glasova. To nije pobjeda demokracije, ali svejedno pomaže Zapadu jer je to pobjeda nad komunizmom sovjetskog stila", objašnjava ta vijest. 

Prve snimke iz Titove Jugoslavije Pathé objavljuje 1949. godine. "Prije šest godina Tito, tadašnji gerilski borac obučen u Moskvi, uspostavio je svoj režim. 

Danas, više ne kao gerilska vojska, armija koju je predvodio u borbi protiv nacističke okupacije priprema se za obranu od sovjetske okupacije. Titovo inzistiranje na tome da se Jugoslavijom upravlja iz Beograda, a ne iz Moskve, dovelo je do razlaza sa Staljinom", javlja ta vijest i opisuje promjene koje su se dogodile u Jugoslaviji kao posljedica tog razlaza. Umjesto Staljinovih portreta na ulicama Beograda, kamermani Pathéa snimaju kadar ispred nekog kina gdje se ljudi okupljaju oko plakata za film "Tarzan trijumfuje". "Beograđani satima čekaju u redu da vide američki film", objašnjava spiker. 

U još jednoj reportaži koja djelomično koristi iste snimke kao i gore navedena, još se jasnije nazire stav Zapada prema Titu nakon razlaza sa Staljinom: "Iako svjestan da je Tito ipak komunistički diktator, Zapad se trudi pomoći mu. Jer, ukoliko se Tito uspije oduprijeti Staljinu, mogućnost da Moskva dominira svijetom utoliko postaje manje vjerojatnom".

Filmski žurnal je 1934. izvijestio građane Velike Britanije i o atentatu na kralja Aleksandra u Marseillesu. 

Dokaz da je Pathé bio pravi medijski pogon pruža i vijest pod naslovom "Tragedija prati tragediju: žurno slanje snimke ubojstva kralja Aleksandra dovelo do zrakoplovne nesreće na Atlantiku". Zrakoplov s šestero članova posade približavao se brodu Washington koji se nalazio 600 milja udaljen od New Yorka. Zrakoplov je letio iz Europe i nosio je "prve snimke" atentata u Marseillesu. Zrakoplov je očito sletio uz brod kako bi natočio gorivo, no prilikom polijetanja dalje prema New Yorku nosom je "zaronio" u more i polako potonuo zajedno s dragocjenim snimkama zbog kojih su piloti tako žurili u Ameriku. 

A evo i snimke feste svetog Vlaha u Dubrovniku 1925. godine. 

U filmskom žurnalu iz 1938. Pathé javlja o svadbenim običajima u hrvatskim selima (na snimci dolje od 58. sekunde). Tradicionalni "lajbek" daje naslutiti da je riječ o nekom selu u Zagorju. Spiker opisuje veselu povorku riječima "gay procession". Naravno, riječ je o izvornom značenju engleske riječi gay (veseo, živahan, sjajan, kićen), ne o značenju koje danas prevladava. Nije nam razumljivo (možda čitatelji mogu pomoći u svojim komentarima) što spiker točno govori kad kaže da je "među hrvatskim seljacima običaj da mladoženja daje svojoj budućoj ženi [nerazumljiv dio] kako bi joj pokazao tko će biti šef". No, spiker duhovito dodaje: "Nakon što se oženi, naravno, shvati tko je zapravo šef".

I na kraju ovog kratkog izbora iz bogate Pathéove arhive – reportaža iz Sarajeva 1939. godine. "Čak i u Sarajevu kupac je uvijek u pravu", komentira spiker kadar u kojem je neki bosanski čoban koji kupuje opanke na Baščaršiji. 

>> 'Kako nam je nekad bilo lepo...'

Komentara 272

HR
Hrvatska3014
18:14 28.04.2014.

Nikakv komentar mi ne može vratiti pola familije koje je Tito dao ubiti!

VL
Vjekoslav.Luburic
18:14 28.04.2014.

Jeste tuzni sto vam krepala usrana Šugoslavija?

HR
hrvatska91
18:08 28.04.2014.

uf što će se nekima od ovih filmića uzburkati stara jugoslovenska partizanska i partijska krv... drugovi, samo smireno i polako... nije vrijedno infarkta... (ili možda ipak..?)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije