Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kobni dalekovod

Obitelj Šnajder tužit će HEP zbog ozljeda sina

\'snajderi_ruk_sis_140111\'
Rudolf Krznarić/VLM
14.01.2011.
u 15:09

Žice su se spustile zbog težine snijega i leda. Kriva je elementarna nepogoda koja se ne može spriječiti ni predvidjeti, službeni je stav tvrtke Gradu, dok se roditeljima nisu očitovali

Mihael Luka Šnajder, 15-godišnjak iz kutinskog radničkog naselja Krč, opečen na HEP-ovu dalekovodu tijekom sanjkanja prije mjesec dana, polako se oporavlja u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju.

Dugotrajno liječenje

Onamo je stigao s opeklinama drugog i trećeg stupnja na 70 posto tijela.

– Dosad je imao četiri operacije, a bit će ih još – kazao je otac Ivica. Obitelj Šnajder posjetili su jučer gradonačelnik Davor Žmegač i pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić. Osim jednokratne financijske pomoći za liječenje, dali su im moralnu i pravnu podršku. Podsjetimo, 10. prosinca 2010. Luka se s dva prijatelja sanjkao u kanalu ispod dalekovoda, koji se pod težinom leda spustio na visinu od dva metra, umjesto propisanih šest, zbog čega je došlo do strujnog kontakta između vodiča i Luke. Roditelji pripremaju tužbu. Dok od HEP-a nisu dobili očitovanje, Grad Kutina primio je šturo objašnjenje kako je za nesreću kriva - elementarna nepogoda.

– Žice su se zbog težine leda i snijega spustile na 2,27 metara od tla. Nakon uklanjanja leda vratile su se na propisanu visinu od 6,45 metara. Takva situacija se ne može predvidjeti niti spriječiti – smataraju u HEP-u. Navode i da je dalekovod 50 godina u normalnom radu te ne predstavlja opasnost.

– Grad će fotografije mjesta tragedije poslati direktoru HEP-a Leu Begoviću, a pri angažiranju odvjetničkog tima pomoći ćemo obitelji – rekao je Žmegač. Lukino liječenje trajat će još dugo.

– Najvažnije je da je naš sin ostao živ. Luka je sve bolje i dobro je podnio operacije – kazala je majka Gordana.

Mještani u strahu

Otac Ivica zahvalio je na podršci Gradu i Hitnoj službi kutinskog Doma zdravlja, te dobrim ljudima koji su im bili potpora za vrijeme tragedije. Mještani strahuju od novog incidenta u vezi s dalekovodom. Traže od HEP-a rekonstrukciju vodiča i žica na dalekovodu kako bi i poljoprivrednici na tom području bili zaštićeni – istaknuo je predsjednik MO-a Krč Damir Mrkuš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije