Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO Nakon samoubojstva zagorskog monstruma, generalov najbliži krug otkrio zašto je Korade bio psihički rastrojen

Obitelj Korade u dugovima, pogreb plaćaju prijatelji i suborci

Boris Tušek, dugogodišnji prijatelj (lijevo), i Gašpar Šumiga (desno), suborac Ivana Korade, otkrili su nam i kako je general ostavio obitelj u teškoj financijskoj situaciji...
Foto: Siniša Hančić
05.04.2008.
u 17:14

Ivan Korade koji je nakon pet ubojstava presudio sam sebi pucajući si u desnu stranu glave, ostavio je obitelj u teškoj financijskoj situaciji, pa su organizaciju pogreba preuzeli njegovi prijatelji i suborci koji će i platiti sve troškove. To su nam potvrdili i naši sugovornici, Koradin dugogodišnji prijatelj, a inače i načelnik općine Novi Golubovec Boris Tušek te suborac Gašpar Šumiga, čiji mobiteli neprestalno zvone jer se prijatelji i suborci raspituju za dan pogreba.

– Sprovod će vjerojatno biti u utorak. Posmrtni ostaci danas će biti prevezeni u mrtvačnicu u Loboru koja ima hladnjaču, a u utorak će biti prevezeni na naše groblje kod crkve svetog Petra, gdje će biti sahranjen – kazao nam je jučer Boris Tušek, koji je uključen u organizaciju sprovoda. Koradina supruga Ljiljana željela bi da se Koradu pokopa u zasebnoj grobnici, no ne zna se hoće li to tehnički biti izvedivo.

Dužan pola milijuna
Inače, kako doznajemo, od generalove mirovine već se uzima šest tisuća kuna za kredite, a iz pouzdanih izvora doznajemo i da je samo jednoj trgovini dužan pola milijuna kuna za stvari koje je uzeo. Kad ga je vlasnik pitao što će biti s plaćanjem, Ivan Korade uzvratio mu je protupitanjem: “Zar ne vjeruješ u riječ hrvatskog generala?”...

Boris Tušek s generalom Ivanom Koradom zbližio se oko 1995. godine.
– Upravo nam je on svojim lobiranjem pomogao da dobijemo status općine – kaže Tušek, kojem su se sve ovo vrijeme potrage za generalom izmjenjivali osjećaji.
– Znao sam ga kao čovjeka koji je povremeno bio prgave naravi, no nisam vjerovao da bi mogao napraviti takav pokolj, ali kad sam shvatio da je doista u bijegu, počeo sam pomalo shvaćati – govori nam



Tušek, koji za vrijeme bijega nije pokušao kontaktirati s Ivanom Koradom.
Naime, to je pokušao jedan drugi prijatelj, kojem je odmah došla policija, pa nije htio ni zbog toga, ali niti zbog činjenice koju je poslije doznao, a to je da su Koradina oba mobitela zapravo bila kod kuće. Posljedni se put s generalom vidio oko Uskrsa.

Vodio je svoj rat...
– Djelovao je normalno, no izgledao depresivno. Na njemu se mogla vidjeti nervoza. Žalio se na to kako je puno uložio u posao u Varaždin, a sad mu stalno dolazi policija radi pretraga, što mu odbija goste. Najviše ga je pogodilo kada se dogodilo nešto s noževima vani, a što nije malo veze s njim, a ipak je opet bila premetačina u njegovom kafiću – priča Tušek, koji je posjetio i suprugu Ljiljanu.

– Oni doista ne znaju jesu li na nebu ili na zemlji. Čas razmišljaju da je možda kriv, a čas ponovno to ne mogu vjerovati. Ljiljana mi je rekla da će kada prođe sve ovo pozvati novinare i preko njih se ispričati svim ljudima koji su prolazili kroz ove strašne dane i za sve što su morali proživjeti – ispričao nam je Boris Tušek, zaključivši da je Ivan Korade ovih desetak dana vodio svoj rat, psihički totalno rastrojen i pod utjecajem alkohola.
– On je vodio svoj rat i sve je to napravio potpuno nesvjesno, jer pri zdravoj pameti to ne bi nikada napravio – kaže Tušek.

S njim se slaže i Koradin suborac Gašpar Šumiga:
– On je bio bolestan čovjek jer zdrav čovjek to nije mogao napraviti. Zato bi bilo u redu da ga se pokopa uz vojne počasti, jer njih je doista zaslužio u ratu. Trebalo bi podvući crtu između onoga što je dobro napravio i ovoga sada – kaže Šumiga, koji ga zna kao stroga ali pravedna zapovjednika što je uvijek bio na strani vojnika i uvijek ih obilazio na bojišnici.
– Nakon rata primijetio sam povremene promjene ponašanja. Osjećaji mi se miješaju, teško je prihvatiti da je sve ovo on napravio, ali očito je napravio i to treba prihvatiti – kaže Šumiga.


Korade je tražio pomoć psihijatra

Suborac Ivana Korade, Gašpar Šumiga s njim se vidio pred otprilike mjesec dana. – Tada mi je priznao da je u teškom psihičkom stanju i da mu treba psihijatar. Zamolio me da mu nađem nekog dobrog liječnika. Bio sam kod jednog psihijatra u Varaždinu i sve se dogovorio. Dao sam mu njegov broj, ali još nisam, u ovoj ludnici, doznao jesu li njih dvojica u međuvremenu kontaktirali ili ne – rekao nam je Šumiga, koji kaže da je Korade sam pristao na psihijatrijsko liječenje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije