Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINKOVCI

Obilježena obljetnica ustroja GOMBR-a

Vinkovci: Predsjednik Milanović na obilježavanju 16. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
20.03.2023.
u 14:24

Obilježavanju 16. obljetnice ustroja Gardijsko oklopno mehanizirane brigade nazočio je predsjednik Zoran Milanović i njen zapovjednik, brigadir Valentin Skroza. Tijekom Domovinskog rata 571 pripadnik ovih brigade je dao život, 17 ih se još vode kao nestali, a ranjeno je 1.888 pripadnika

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja u vojarni „Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima je danas obilježena 16. obljetnica ustroja Gardijsko oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Obljetnici je nazočio i predsjednik RH Zoran Milanović koji je rekao kako je ova brigada nastala na temeljima branitelja kao i da to uvijek treba podsjećati niti se to smije zaboraviti. Kazao je i kako Hrvatska danas ne živi izolirano i ne živi u vakuumu nego da je dio vojno obrambenih asocijacija poput NATO-a čemu smo dobrovoljno pristali i na što nas nitko nije natjerao.

-Prije svega i iznad svega vaš zadatak i poslanje je obrana hrvatske domovine. Vaša prisega je prisega hrvatskom Ustavu i ustavno pravnom poretku. To je najvažnije. Imamo jasnu spoznaju i svijest gdje su naše granice, tko su naši ljudi i što kaže naš Ustav i demokratski politički poredak. Sve drugo izvan toga je manje jasno, udaljenije i na neki način mutno. To treba zapamtiti. Prisegnuli ste hrvatskom Ustavu – rekao je u kratkom govoru Zoran Milanović koji poslije nije davao nikakve druge izjave.

Okupljenima se obratio i brigadir Valentin Skroza, zapovjednik brigade, koji je podsjetio kako je GOMBR nastala spajanjem tri legendarne brigade iz Domovinskog rata – Kune, Pume I Sokolovi -Tijekom Domovinskog rata 571 pripadnik ovih brigade je dao život, 17 ih se još vode kao nestali, a ranjeno je 1.888 pripadnika – rekao je Skroza. Kazao je i kako je od samoga osnivanja brigada bila uključena u uvježbavanje i pripremu snaga za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama kao i da će jedna od njenih budućih zadaća biti prijem borbenog vozila Bradlay za čiju se operativnu upotrebu školuju i obučavaju pripaadnici 1. oklopno mehanizirane bojne "Sokolovi".

VIDEO: Socijalni radnik Zlatko Lovrić svjedočio na suđenju Zavadlavu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije