Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bečko Novo Mjesto

Obilježena 347. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

Komemoracija - Bečko Novo Mjesto
Foto: Hrvatsko veleposlanstvo u Beču
1/4
23.04.2018.
u 07:19

- Vjerom u samostojnost i samoopredjeljenje hrvatskog naroda, vjerom u pravdu i vjerom u Boga utrli su put stvaranju današnje samostalne i europske Hrvatske, na što smo ponosni i što nas ispunjava srećom - rekla je veleposlanica dr. Cvjetković na komemoraciji.

U Bečkom Novom Mjestu kod Beča u Austriji obilježena je 347. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Pogubljeni su 30. travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu, s čijeg su groblja njihovi ostaci preneseni u zagrebačku katedralu u organizaciji Družbe „Braća hrvatskog zmaja“.

Već tradicionalnoj komemoraciji u Bečkom Novom Mjestu, uz predstavnike hrvatskog Veleposlanstva u Austriji, na čelu s veleposlanicom dr. Vesnom Cvjetković i članove Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ iz Čakovca i Karlovca nazočili su i predstavnici udruge i povijesne postrojbe „Zrinske garde“ iz Čakovca, grada iz kojeg su Zrinski i Frankopan krenuli na svoje posljednje putovanje, te predstavnici brojnih hrvatskih udruga u Austriji.

Prvi put nazočili su i predstavnici udruga iz Ličko-senjske i primorsko-goranske županije. Svečanost su uveličali i članovi Počasno-zaštitne bojne Glavnog stožera Oružanih snaga RH i povjesne postrojbe Karlovačke građanske garde.

Foto: Hrvatsko veleposlanstvo u Beču

U ime gradonačelnika Bečkog Novog Mjesta nazočne je pozdravio gradski vijećnik Fritz Dirnhobl, istaknuvši kako je važno cijeniti vlastitu prošlost. Izrazio je nadu da će nazočni predstavnici hrvatskih gradova iskoristiti povezanost s Bečkim Novim Mjestom za buduću zajedničku suradnju i projekte.

- Vjerom u samostojnost i samoopredjeljenje hrvatskog naroda, vjerom u pravdu i vjerom u Boga utrli su put stvaranju današnje samostalne i europske Hrvatske, na što smo ponosni i što nas ispunjava srećom - rekla je veleposlanica dr. Cvjetković na komemoraciji. 

Istaknula je kako su vrijednosti za koje su Zrinski i Frankopan dali život, temeljne vrijednosti na kojima danas počiva Europa.

- Vrijednosti za koje su se dvojica velikana borila i za koje su dali svoj život stup su današnjeg demokratskog i slobodnog društva - ustvrdila je.

Izrazila je zadovoljstvo što je komemoraciji nazočio veliki broj mladih ljudi, koji će, prema njenim riječima, „prenositi poruke velikana da se bez poštenja, predanosti i požrtvovnosti za opće dobro hrvatskog naroda i vjere u tradicionalne vrijednosti ne može graditi domovina, pa i onda ako su za to potrebne žrtve“.

Komemoraciju dvojici hrvatskih velikana obilježili su mimohod i polaganje vijenaca na grob i mjesto smaknuća te svečano misno slavlje u katedrali u Bečkom Novom Mjestu, koje je predvodio fra Stanko Belobrajdić, župni vikar na čakovačkom Jugu.

Komentara 2

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
08:17 23.04.2018.

Na našu žalost nikako da shvatimo da je lijepa naša svetinja za koju je kroz povijest puno ljudi izgubilo život .

JA
Jania
15:15 23.04.2018.

Navik on živi ki zgine pošteno! Počivali u miru i svjetlost vječna svijetlila njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije