Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u bivšoj vojarni Barutana

Obilježena 30. godišnjica ustrojavanja 120. brigade Hrvatske vojske 'Ban Toma Bakač' Sisak

Sisak: Predsjednik Milanović na 30. godišnjici 120. bigade "Ban Toma Bakač"
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/10
01.09.2021.
u 14:06

"Sisak je uvijek bio grudobran Zagreba, i prije 400 godina i u Domovinskom ratu“ – rekao je predsjednik

Obilježena je 30. godišnjica ustrojavanja 120. brigade Hrvatske vojske ''Ban Toma Bakač'' Sisak u bivšoj vojarni Barutana u Sisku, prvoj vojarni koja je osvojena od snaga JNA u Domovinskom ratu .

– Više od 2500 građana Siska u sastavu 120. brigade branilo je grad, pri tome je poginulo 27 branitelja. Pripadnici brigade držali  su obrambene položaje od Pole do Komareva, Novog Sela, Novog Pračna, Mošćenice do Vurota i Bresta - rečeno je prilikom obilježavanja na kojem je sudjelovao i predsjednik RH Zoran Milanović.

- Sisak je uvijek bio grudobran Zagreba, i prije 400 godina i u Domovinskom ratu - rekao je predsjednik dodavši kako je kroz ovu brigadu u najtežem vremenu, koje nije trajalo tjednima nego dvije godine, prošlo oko 3000 ljudi.

- A prije 400 godina u znamenitoj bitci protiv Osmanlija bilo je ovdje 5.000 branitelja. Dakle, jako mali broj najhrabrijih među nama se okupio u vremenu kada ovdje nije bila samo jedna utvrda i par sela nego grad od 80.000 ljudi, država od 4,7 milijuna ljudi u to vrijeme, narod koji je u međuvremenu prerastao u političku naciju, organizirao se i na kraju borio za svoju državu - rekao je predsjednik Milanović istaknuvši da upravo zato treba pamtiti te hrabre ljude.

- Ovo sjećanje je više od moralnog duga, to je ono što nas čini nacijom, bez njega ni nas nema. Pogledajte Afganistan. Zemlja za koju nitko ne želi riskirati  i koja stoga ne postoji i zato ne treba za tim plakati – rekao je predsjednik Milanović koji je u Sisku uručio i odlikovanja zapovjednicima brigade.

Posmrtno je brigadni general Vlado Hodalj, ratni zapovjednik 120. Brigade, dobio odlikovanje reda Kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu. Odlikovanje je primila obitelj pokojnog generala, koji je preminuo krajem lipnja ove godine. Njegovu zamjeniku Viktoru Šprajcu predsjednik je uručio odlikovanje Reda bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Predsjednik je prije toga položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule hrvatske branitelje kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovcu, a na svečanosti su govorili i Davorko Vidović, pomoćnik zapovjednika za političku djelatnost 120. brigade Hrvatske vojske "Ban Toma Bakač" i saborski zastupnik, bojnik u miru Viktor Šprajc, ratni načelnik topništva 120. brigade i zapovjednik 2. zone obrane grada, pričuvni bojnik Zlatan Vavro, pomoćnik načelnika Stožera za operativne poslove u zapovjedništvu Brigade, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček te državni tajnik Darko Nekić, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda.

Ključne riječi

Komentara 3

AE
a e
15:36 01.09.2021.

Neka smo mi to obilježili.......

VI
Vivian
14:54 01.09.2021.

Nego, zar nema nisto o sastanku na Bledu i 'omiljenoj' temi o zapadnom Balkanu? Nije valjda ova brigada osnovana da brani zapadni Balkan?

DJ
Djoile
14:38 01.09.2021.

Koja vojska ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije