Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki pjesnik

Obilježena 108. godišnjica rođenja Dragutina Tadijanovića

dragutin tadijanović
Foto: Vedran Balen
04.11.2013.
u 13:29

Pjesnička nagrada i stipendija iz Zaklade Dragutina Tadijanovića ove je godine dodijeljena hrvatskom pjesniku, esejistu i prevoditelju, akademiku Nikici Petraku

Otvorenjem izložbe "Skulpture iz Gajeve 2a", u spomen-domu Dragutina Tadijanovića u Slavonskom Brodu danas (ponedjeljak) je svečano obilježen 108. rođendan i šesto sjećanje na velikog Tadiju. Riječ je o dijelu bogate umjetničke zbirke barda hrvatske književnosti, koju većim dijelom čine likovna, a manjim kiparska djela istaknutih umjetnika.

Jedan dio vidljiv je u stalnom postavu, gdje zauzimaju mjesto koje su prvotno imale u Tadijanovićevu stanu u Gajevoj 2a, ne bi li u stalnom postavu dočarale ambijentalne vrijednosti njegova životnog prostora. Prema riječima kustosice Tadijina spomen-doma Dajane Džakule, skulpture izložene na ovoj izložbi predstavljaju dokaz prijateljstva određenih umjetnika i pjesnika s Jelom i Dragutinom Tadijanovićem.

- Dok su neke skulpture uzimane iz već postojećih zbirki, druge su rađene baš za njih. Ima li većeg dokaza privrženosti od toga da ste baš vi nekom umjetniku inspiracija pri stvaranju nekog djela? - pita se Džakula. Ona dodaje kako Tadijinu zbirku čine djela anonimaca, ali isto tako i doajena hrvatske kulturne scene. Skulpture predstavljene na ovoj izložbi ističu se svojim autorima ili pričom o tome na koji su način postale dijelom ove male "prijateljske" zbirke. Pjesnička nagrada i stipendija iz Zaklade Dragutina Tadijanovića ove je godine dodijeljena hrvatskom pjesniku, esejistu i prevoditelju, akademiku Nikici Petraku.

Ovogodišnja stipendija najboljem studentu književnosti iz Ličko-senjske županije dodijeljena je, pak, Mandici Nikšić iz Gospića, dok će studenti iz Brodsko-posavske županije ostati bez nagrade jer na adresu Zaklade od njih nije stigla niti jedna prijava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije