Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEŠITE KVIZ

Obilježava se Međunarodni dan materinskoga jezika, znate li odgovore na ova pitanja?

Prazna učionica
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija
1/3
21.02.2023.
u 13:18

Donosimo edukativni kviz Kwizarda, inovativne platforma za online učenje i provjeru znanja osnovnoškolskog gradiva. Pitanja su napravljena na temelju lekcija iz školskih udžbenika.

Danas, 21. veljače, obilježava se Međunarodni dan materinskoga jezika. Proglasio ga je, kako piše Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, UNESCO 1999. godine. Današnji dan uokviruje i Mjesec hrvatskoga jezika, obrazovnu i kulturnu manifestaciju koja se na poticaj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava od 2014. godine.

"U Mjesecu hrvatskoga jezika, koji se već niz godina obilježava u Hrvatskoj, ali i svugdje gdje se govori hrvatskim jezikom, posebna se pozornost usmjeruje na jedno od najvažnijih obilježja hrvatskoga nacionalnog identiteta – hrvatski jezik, koji je unatoč brojnim okolnostima koje mu nisu bile sklone zadržao svoju samobitnost i samosvojnost te se othrvao svim pritiscima, obezvređivanjima i zabranama tijekom svoje tisućljetne povijesti", navodi Institut koji će i ove godine upriličiti brojne javne događaje, predavanja i predstavljanja njihovih izdanja u protekloj godini.

Povodom Međunarodnog dana materinskoga jezika, donosimo edukativni kviz Kwizarda, inovativne platforma za online učenje i provjeru znanja osnovnoškolskog gradiva. Pitanja su napravljena na temelju lekcija iz školskih udžbenika. Dok vi testirate znanje materinskog jezika, vaši školarci uz vas mogu učiti i ponavljati gradivo ostalih predmeta.

 

Komentara 1

DU
Deleted user
15:23 21.02.2023.

Hrvatski jezik treba njegovati. On je važan za nacionalni indentitet. Danas, na žalost, mladi često koriste engleske riječi u hrvatskom jeziku, pa jezik kojeg bi trebali njegovati i koristiti sve više odbjega od onog prvobitnog i na taj način gubimo indentitet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije