Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilaznica Omiša

VIDEO Pogledajte spektakularne prizore mosta iznad Cetine: Projekt je vrijedan 180 milijuna kn

Pogled na gradilište mosta preko Cetine na omiškoj obilaznici
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/10
25.03.2022.
u 08:50

Do spajanja mosta trebalo bi doći do kraja ove godine, a u veljači, najkasnije ožujku 2023., završit će se ova dionica od oko 3,5 kilometara, koja obuhvaća dva tunela i most.

Početkom sljedeće godine trebala bi biti otvorena obilaznica Omiša, jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji i svakako jedan od najvažnijih.

– Ovaj projekt, čija je ukupna vrijednost oko 180 milijuna kuna, ide svome kraju. Do kraja ove godine trebalo bi doći do spajanja mosta, a u veljači, najkasnije ožujku 2023. godine, završit će se ova dionica duljine oko 3,5 km, a obuhvaća dva tunela i most. Cijeli projekt multimodalne platforme, čiji je ova dionica dio, bit će financiran i u sljedećoj financijskoj perspektivi EU – izjavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, koji je u četvrtak zajedno sa županom Blaženkom Bobanom, predsjednikom uprave HC-a Josipom Škorićem i gradonačelnikom Omiša Ivom Tomasovićem prisustvovao spajanju jednog dijela rasponske konstrukcije mosta iznad kanjona rijeke Cetine.

Butković je istaknuo da će kompletna dionica od Omiša do Solina biti gotova do kraja 2025. godine, što ćemo financirati bespovratnim sredstvima.

 

Josip Škorić objasnio je da projekt multimodalna platforma splitska aglomeracija, duljine 21,5 km, podijeljen u sedam faza, a osma je rekonstrukcija D8.

– Unatoč svim izazovima, od pandemije, rata u Ukrajini, problema s dobavom materijala i eskalacijom cijena, svaki dan svjedočimo da naše investicije napreduju. Ovaj projekt bit će financiran sredstvima EU i očekujemo realizaciju u nekim prihvatljivim rokovima jer je ova trasa najopterećenija u Hrvatskoj – istaknuo je Škorić, a Boban je potvrdio kako ih dinamika radova drži u uvjerenju da će sve biti gotovo u zadanom roku.

– Ministar me obradovao informacijom da će do kraja godine biti raspisan natječaj i za fazu ove prometnice od Omiša do Dugog Rata, a za onu drugu stranu, rampu Mravince – TTTS, već je raspisan – rekao je župan Boban.

24.03.2022., Split - Pogled na gradiliste mosta preko Cetine na omiskoj obilaznici. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministar Butković sa suradnicima je obišao i Luku Omiš, jedan od najvećih lučkih infrastrukturnih projekata na području RH, vrijedan 89 milijuna kuna.

– Od 25 milijardi kuna ulaganja u prometnu infrastrukturu u RH, oko 2,5 milijardi ulaže se u luke i u lučku infrastrukturu. Na području Splitsko-dalmatinske županije trenutačno se u luke iz europskih sredstava ulaže oko 200 milijuna kuna – rekao je Butković.

Već ove godine otvorit će se dvije iznimno važne luke koje gradi županijska Lučka uprava, u Kaštel Starome i Sućurju na Hvaru.

– Nitko nije radio toliko luka još od vremena Austro-Ugarske koliko ih gradi Splitsko-dalmatinska županija, koja to ne bi mogla raditi bez podrške Ministarstva i Vlade – rekao je Boban.

Ključne riječi

Komentara 6

ŠO
šolman
09:33 25.03.2022.

Hrvatski bi bilo omiška obilaznica, a ne obilaznica Omiša. No Hrvati nikako izaći iz genitiva.

BD
bdragano
14:39 25.03.2022.

Dragi Hrv ati, ne cijenite ničiji rad i rugate se svakom uspjehu na bilo kojem području u domovini. Građevinarstvu kao vrlo složenom području rada i djelima koja traju stoljećima nakon vašeg života nemate se pravo rugati. Napravite vi most ! Zašto moramo čitati samo "misli" negativaca?

JO
josmalopanestalo
07:51 26.03.2022.

sve pohvale graditeljima, pa kako samo 180 milja kuna a ne eura, onda je zagreb mogao do sad imati barem 10 mostova preko potokaSave dok je bil bandić gradonačelnik a majstori gradili rotor za samo 300 milja ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije