Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
#SaveYourSkin

Obavljena 1434 pregleda madeža: Najviše suspektnih otkriveno u Zagrebu i Vukovaru

Zagreb: Gra?ani se odazvali javnozdravstvenoj akciji "Djeluj sada" i pregledali svoje madeže
Marko Prpic/PIXSELL
12.06.2023.
u 12:18

Zabrinjavajući je podatak da 58% pregledanih ranije nije bilo na pregledu madeža

Tijekom proteklih tjedana La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora organizirali su javnozdravstvenu akciju pod nazivom #SaveYourSkin. Prema službenim rezultatima tijekom akcije obavljena su 1434 besplatna pregleda madeža od kojih se njih 45 pokazalo suspektnim na melanom. 

- Tijekom kampanje najviše suspektnih madeža otkriveno je u Zagrebu (14 suspektnih na 372 pregleda) i Vukovaru (14 suspektnih na 211 pregleda), a najmanje u Gospiću (tek 1 na 272 besplatna pregleda madeža) – navode organizatori. Dodaju i kako je najveći broj pregleda u jednom danu obavljen u Imotskom – čak 390. Ove godine u sklopu kampanje obavljeno je 76,8% više pregleda nego lani i otkriveno 80% više melanoma, čija je incidencija u stalnom porastu.

POVEZANI ČLANCI:

- Zabrinjavajući je podatak da 58% pregledanih ranije nije bilo na pregledu madeža, iako su većinu pregledanih činile upravo odrasle osobe, od čega 61% žene – navode organizatori. Među pregledanim pacijentima samo 3% njih koristilo je ili koristi solarij. Upravo je pretjerano izlaganje suncu jedan od glavnih uzroka raka kože, a dolaskom ljeta brojni građani nedovoljno se štite težeći preplanuloj puti. Tek 34% pregledanih građana zaštitu od sunca koristi redovito i uvijek kada su na suncu, 40% zaštitu od sunca koristi samo ljeti, dok 26% pregledanih pacijenata uopće ne koristi zaštitu od sunca.

>> VIDEO Zagreb: Održana vjerska procesija "Antunovski hod za mlade" u organizaciji Župe svetog Antuna Padovanskog

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije