Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pristupanje NATO-u

Obavještajci pozvali Fince i Šveđane na oprez: 'Pripremite se na ruske špijunske operacije'

Russian President Putin chairs supervisory board meeting of presidential forum "Russia - Land of Opportunity" in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/7
27.04.2022.
u 18:00

Šveđani i Finci, napose donositelji odluka, moraju biti oprezniji i pratiti ruske pokušaje utjecaja na politiku i percepciju, rekao je prvi čovjek finske sigurnosno-obavještajne zajednice na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolegama iz Švedske i Norveške.

Finska i Švedska trebaju se pripremiti za povećan broj ruskih špijunskih operacija, kibernetičkih napada i pokušaja utjecaja na zastupnike u tjednima koji dolaze jer tada odlučuju hoće li pristupiti NATO-u, kazali su u srijedu čelni ljudi nordijskih obavještajnih agencija. Dvije su zemlje neutralne, a upravo ih je ruska invazija primorala da preispitaju svoj status neutralnosti. Očekuje se da će u obje u svibnju obznaniti odluku o tome jesu li spremne ući u Sjevernoatlantski savez.

Šveđani i Finci, napose donositelji odluka, moraju biti oprezniji i pratiti ruske pokušaje utjecaja na politiku i percepciju, rekao je prvi čovjek finske sigurnosno-obavještajne zajednice na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolegama iz Švedske i Norveške.

Ruski prostor djelovanja "trenutačno je ograničen jer je spremnost Finaca na suradnju s ruskim diplomatima sada vrlo niska", rekao je Antti Pelttari.

Video: Gazprom ispunio prijetnju: Prekinuli smo isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj

Švedske sigurnosne službe već se nekoliko godina pripremaju za ruske prijetnje gospodarskim interesima i donositeljima odluka, rekla je čelnica te službe Charlotte von Essen. "Ruski pokušaji utjecaja mogu biti u različitim oblicima i mogu se dogoditi istodobno", rekla je.

Šefovi obavještajnih zajednica triju nordijskih zemalja najavili su da će tijesno surađivati na području sigurnosti.

Norveška je odavno članica NATO-a. Rusija godinama upozorava da je širenje NATO-a na istok izravno ugrožavanje ruske nacionalne sigurnosti i upravo je ambiciju Ukrajine da postane članica NATO-a Moskva navela kao razlog svojih vojnih operacija u Ukrajini koju ona naziva "posebnom vojnom operacijom".

Rusija s Finskom dijeli 1300 km dugu granicu i zaprijetila je da će rasporediti svoje nuklearno oružje i hipersonične rakete u baltičkoj enklavi Kalinjingradu ako Finska i Švedska odluče pristupiti NATO-u.

Više o ratu u Ukrajini čitajte OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 2

DR
Drinko
18:26 27.04.2022.

A to uđeš u nato kad hoćeš ili ipak ima neki potreban put?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije