Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSIJA – SJEDINJENE DRŽAVE

Obama i Medvedev grade nove odnose

15.12.2008.
u 18:16

Zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov izjavio je da ruski i američki diplomati od ovog tjedna u Ženevi počinju zajednički raditi na novom ugovoru o uzajamnoj kontroli i smanjenju teškog naoružanja između dvije nuklearne supersile.

Sporazum START I., koji su nedugo pred raspad SSSR-a potpisali George Bush stariji i Mihail Gorbačov, istječe 5. prosinca 2009. godine – praktično u jeku obnovljenih “hladnoratovskih” prepucavanja između Moskve i Washingtona. Ako predsjednici država potpišu novi sporazum, mogao bi to biti prvi veliki diplomatski uspjeh Baracka Obame.

U sličnoj je situaciji i njegov kremaljski kolega Dmitrij Medvedev, koji je na početku svog mandata bio suočen s ratom u Gruziji, pa tek treba dokazati svoj mirovnjački potencijal i više puta isticanu želju da obnovi partnerske odnose sa Zapadom.

Ni jedna ni druga strana ne namjeravaju produljivati sporazum START I., a najveći sporovi izbili su zbog postavljanja američkog proturaketnog sistema u istočnoj Europi, zatim ruske uloge u iranskom nuklearnom programu te razvoja svemirskih oružanih snaga.

U ruskoj vojsci tvrde da je jedan od glavnih problema to što SAD ne pristaje na ograničavanje količine nosača nuklearnog oružja, pa nakon isteka ugovora 2009. godine SAD teoretski može napasti Rusiju s 3000 nuklearnih bojnih glava, dok im proturaketni štit u Poljskoj i Češkoj može poslužiti kao obrana od protuudara. Sporni štit mogao bi biti glavna smutnja na putu do kompromisa. List Kommersant piše kako u Kremlju ipak računaju da će se lakše dogovoriti s demokratkinjom Hillary Clinton nego s Condoleezzom Rice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije