Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INAUGURACIJA

O nastupu Josipe Lisac raspisao se i BBC: 'Nagrađivana zvijezda suočena s kaznenom prijavom'

Josipa Lisac
Foto: Damir Senčar/HINA/POOL/PIXSELL
21.02.2020.
u 23:15

BBC u članku navodi kako se izdavačka kuća Josipe Lisac slažu u tezi da "Hrvati žive u društvu u kojem su osnovne ljudske i kulturne vrijednosti na vrlo sklizavom terenu".

U Hrvatskoj i regiji je nastup Josipe Lisac koja je na inauguraciji Zorana Milanovića otpjevala himnu, nesumnjivo izazvao burne reakcije i podijeljena mišljenja. Međutim, nitko se nije nadao da će naša proslavljena pjevačica završiti na naslovnicama najčitanijih svjetskih medija poput uglednog britanskog BBC-a.

Naime taj medij navodi kako se pjevačica koja je pjevala na svečanoj prisezi novog hrvatskog predsjednika suočila s kaznenom prijavom zbog načina na koji je otpjevala nacionalnu himnu.

"U tužbi koju je podnio hrvatski odvjetnik Boško Županović stoji kako je Josipa Lisac oskvrnula himnu, no njena diskografska kuća i sindikat glazbenika rekli su da je podnositelj kaznene prijave ne poznaje pojam umjetničke slobode", navodi BBC u svom tekstu napominjući kako prema hrvatskom zakonu nepoštivanje državne himne može rezultirati jednogodišnjom zatvorskom kaznom.

"Pjevačica Lisac tijekom svoje dugogodišnje karijere osvojila je desetak nagrada, a poznata je po svojim osebujnim nastupima i originalnom modnom izričaju, no spomenuti hrvatski odvjetnik tvrdi kako njezin izričaj nije prihvatljiv za izvođenje nacionalne himne. Osim toga, gospodin Županović tvrdi kako je pjevačica Lisac koristila grube tonalitete kako bi ismijala i izrugala zemlju".

BBC u članku još navodi kako se izdavačka kuća Josipe Lisac, Croatia Records, kao i Sindikat glazbenika Hrvatske, slažu u tezi da "Hrvati žive u društvu u kojem su osnovne ljudske i kulturne vrijednosti na vrlo sklizavom terenu". 

Ključne riječi

Komentara 15

PU
Pulchrum
00:07 22.02.2020.

Nepoštivanje humanosti i ljudskosti. Ljudi su davali život za Domovinu, dok se ovdje izruguje nacionalnoj himni. Ne može se od toga raditi parada. To je sveto. Josipa je umjetnica i originalna, ali u svemu se mora znati mjera

ZO
zokanabelom
23:23 21.02.2020.

Što se god dogodilo, Josipi Lisac je zagarantiran nastup na Melodijama Stočnog sajma u Gudovcu slijedeće godine, obzirom da joj je glazbeni izričaj adekvatan zvukovima koji se mogu čuti na navedenom sajmu. Ako ne završi u zatvoru, naravno. Što je lako moguće.

DU
Deleted user
23:20 21.02.2020.

Pa nije ništa čudno, kad pjeva himnu kako je otpjevala. Baš su oni i ona mjerilo kulture. Englezi su pokazali kulturu gdje su god stigli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije