Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica mirne reintegracije

'O miru treba stalno razgovarati, graditi ga i živjeti ga'

mirna reintegracija
15.01.2024.
u 13:04

Na današnjem skupu, koji je održan u Gradskom muzeju Vukovar, sudjelovao je njemački veleposlanik u Republici Hrvatskoj Christian Hellbach.

Već 15 godina Europski dom Vukovar organizira razne događaje s kojima obilježavaju obljetnicu formalnog završetka procesa Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske. Po riječima izvršne direktorice Europskog doma Vukovar Dijane Antunović Lazić o miru treba stalno razgovarati, graditi ga i živjeti ga.

'Za provođenje procesa mirne reintegracije zaslužni su svi građani Vukovara, okolnih sela, istoka Hrvatske ali i cijele Hrvatske pa tako i međunarodna zajednica. Mirna reintegracija nije samo donijela mir u ove krajeve nego je spasila i brojne živote. Unatoč tome mirna reintegracija i dalje nema status kakav imaju vojno redarstvene operacije u Hrvatskoj', kazala je Antunović Lazić.

Ipak, i na tom polju se događaju pomaci na bolje pa je tako podsjetila da je Vlada RH prije četiri godine 15. siječanj proglasila spomen danom, a isto tako prošle godine HRT je snimio i dokumentarni film s akterima mirne reintegracije. Podsjetila je i kako Europski dom Vukovar obljetnicu mirne reintegracije obilježava na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika, ali i da se u godinama koje su slijedile ta obljetnica nije isto obilježavala.

VEZANI ČLANCI 

Ovim povodom Europski dom Vukovar je predstavio i web stranicu koja će donositi informacije o mirnoj reintegraciji, odnosno gdje se svaka od njih može pronaći. Na današnjem skupu, koji je održan u Gradskom muzeju Vukovar, sudjelovao je njemački veleposlanik u Republici Hrvatskoj Christian Hellbach.

VIDEO Prosvjed roditelja u Vukovaru: Ne moramo se voljeti, ali moramo znati da smo sigurni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije