Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lustig i holokaust

O holokaustu treba govoriti djeci da se više nikad ne ponovi

lustig3
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
30.09.2010.
u 15:15

B. Lustiga, kojeg uz Varaždin veže prijateljstvo s Miljenkom Stančićem, primio je i gradonačelnik Ivan Čehok.

– Moramo djeci govoriti o holokaustu da se on nikada više ne ponovi i učiti ih toleranciji – poručio je jučer oskarovac Branko Lustig prilikom posjeta Varaždinu.

Njegov posjet organiziran je u sklopu Edukacijskog jutra, zahvaljujući dobroj suradnji Udruge Festival suvremenog židovskog filma Zagreb i grada Varaždina. Lustiga je primio gradonačelnik Čehok u vijećnici. Nakon primanja gost je imao susret u kinu Gaj s učenicima osmih razreda, kojima je govorio o iskustvima u logorima. Ispitivao ih je znaju li što je tolerancija i holokaust.

Čehok je oskarovca zamolio za pomoć pri obnovi sinagoge te ga pozvao na večerašnji koncert u sklopu Varaždinskih baroknih večeri.

– U Varaždinu se osjećam kao kod kuće iako mi je majka iz Čakovca, a otac iz Osijeka – rekao je Lustig dodavši da je godinama prijateljevao s Miljenkom Stančićem te da je u Varaždinu posuđivao lokomotive za snimanje filmova Sofijin izbor i Guslač na krovu. Lustig se našalio da će početi prikupljati dobrovoljne priloge kako bi se kino Gaj obnovilo, jer je jako loše. No, poslije filma u tom je kinu vrlo detaljno i emotivno odgovarao na sva pitanja osmaša te im ispričao kako je završio u logoru i kako se spasio.

Osmaši su pak rekli da ih se film Dječak u prugastoj pidžami, koji su pogledali, jako dojmio, da su doznali mnogo novih stvari kojih u knjigama nema, no najviše su bili uzbuđeni što su upoznali 78-godišnjeg filmaša koji je preživio logoraške dane.

– Velika mi je čast što sam ga upoznala jer sam gledala njegove filmove, a o holokaustu znam mnogo u usporedbi sa svojom generacijom – uzbuđena je bila Lidija Korotaj, iz Četvrte osnovne škole. I njezini vršnjaci iz Treće osnovne bili su potreseni kada su slušali čovjeka koji je preživio strahote logora. – Nevjerojatno je što je taj čovjek sve doživio i preživio – rekao je Luka Sambolec, iz Treće osnovne, dodavši da je važno da mladi doznaju istinu o svim ratnim stradanjima i strahotama. Vjeroučitelj Darko Škerbić naglasio je da je dobro što je Lustig govorio učenicima o holokaustu.

Ključne riječi

Komentara 2

KR
krilnik2
16:05 30.09.2010.

Lustig, da li je netko govorio o PRVOM holowcastu - pokolju 20,000,000 americkih Indijanaca? Idi u USA, pa ih podsjeti na to ako se usudjes! Zar te nisu izopcili sto si u lageru jeo kupus koji nije Kosher?

SB
sbb
10:03 03.10.2010.

Holokaust je zaista bio teror nad jednim narodom. Ali da pitas bivseg \'hrvatskog\' predsjednika Mesica, on bi ti rekao da je holokaust bio neizbjezan. Jer on \'zna\' o takvim stvarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije