Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodna znanstvena konferencija

O genocidu nad Romina u NDH, romskom jeziku i migracijama

Zagreb: U NSK održana svečanosti u povodu Svjetskog dana Roma
Zeljko Lukunic/PIXSELL
11.04.2022.
u 07:02

Govorit će se o počecima građanske emancipacije Roma te o njihovu uključivanju u ekoturizam

Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze” naziv je međunarodne znanstvene konferencije koja će se danas i sutra održati u Zagrebu, u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara, uz podršku Vlade i uz partnerstvo s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar i Institutom za migracije i narodnosti.

Ciljevi su, uz ostalo, zbližavanje romske zajednice i Indije te promicanje dobrih praksi integracije Roma u Hrvatskoj. Tema prvog današnjeg predavanja bit će “Stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu”. Govorit će se o Romima iz Srbije u njemačkom zarobljeništvu, o položaju Roma u Hrvatskoj uoči Drugog svjetskog rata kroz prizmu percepcije u novinama, o genocidu nad Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, sudbini bosanskohercegovačkih Roma u kontekstu njihove ambivalentne nepoželjnosti za ustaški režim...

Druga današnja tema bit će posvećena migracijama Roma u jugoistočnoj Europi, a treća o romskom jeziku i jezikoslovlju. Sutra će biti riječi o pluriperspektivnosti u pristupu proučavanja romske problematike, a jedno od predavanja bit će o počecima građanske emancipacije Roma. Govorit će se i o mogućnostima uključivanja Roma u ekoturizam. Najavljen je i obilazak Romskog memorijalnog centra Uštica. Konferencija završava koncertom u HNK i dodjelom godišnjih nagrada u povodu Svjetskog dana Roma.

Komentara 4

MA
Marko1337
08:29 11.04.2022.

Francuzi su u novijoj povijesti protjerali Rome. U kome je problem u Francuzima ili Romima ?

ČI
Čilipi
11:47 11.04.2022.

Zato je netko pokrao plinske boce u Međimurju

GO
goran2hr
08:48 11.04.2022.

Zanimljiv članak bio bi još zanimljiviji, da smo dobili informaciju koliko je ta konferencija (direktno i indirektno) koštala hrvatske porezne obveznike?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije