Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan poslije

Nuklearni Kim se s bombom učvrstio u svojoj “Igri prijestolja”

Kim Jong un
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
08.01.2016.
u 14:15

Svjetska diplomatska scena užarena je od prijetnji budućim sankcijama Pyongyangu nakon testiranja hidrogenske bombe

Dan nakon što je Sjeverna Koreja, kako tvrdi, testirala hidrogensku bombu na svom testnom poligonu, svjetska diplomatska scena užarena je od prijetnji budućim sankcijama Pyongyangu i zakletvama kako svijet “neće stajati prekriženih ruku”.

Najglasniji su, sasvim razumljivo, neposredni susjedi Sjeverne Koreje koji se testom nuklearnog oružja osjećaju izravno ugroženi. Posebno Japan i Južna Koreja.

– Zahtijevamo da Sjeverna Koreja napusti nuklearni program i postojeće raketne programe u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Mi ćemo blisko surađivati s međunarodnom zajednicom, uključujući i naše partnere. To podrazumijeva i uvođenje dodatnih sankcija kako bi se Sjeverna Koreja suočila s posljedicama – stoji u priopćenju koje je jučer objavila vlada Južne Koreje.

Otvorena provokacija

Bez obzira na to je li se u sjevernokorejskom pokusu radilo o detonaciji termonuklearne bombe, kako tvrdi Pyongyang, ili o eksploziji konvencionalne nuklearne bombe, kako tvrde vojni analitičari sa zapada, ostaje otvoreno pitanje zbog čega se Kim Jong-un upravo sada odlučio na ovaj potez koji ostatak svijeta vidi kao vrlo očitu provokaciju.

Izgledno je kako se u ovome trenutku na području Sjeverne Koreje odvijaju svojevrsne “igre prijestolja”, odnosno borba za učvršćivanje vlasti i dominaciju u zemlji između dviju frakcija od kojih jednu vodi diktator Kim Jong-un, a drugu istaknuti pripadnici sjevernokorejske vojske.

Ovome u prilog govori i podatak kako je prije tjedan dana u prometnoj nesreći poginuo Kim Yang Gon, jedan od sjevernokorejskih moćnika koji je bio zadužen za odnose s Južnom Korejom. Poginuti u prometnoj nesreći u zemlji u kojoj se ni u jednom trenutku na ulici ne može vidjeti više od jednog ili dva automobila teško je i običnom pješaku, a kamoli visokopozicioniranom dužnosniku koji se nalazi pod neprestanom pratnjom i osiguranjem. Osim ako termin “prometna nesreća” nije sinonim za eliminaciju političkog protivnika.

Detonacijom (termo)nuklearne bombe Kim Jong-un učvrstio si je položaj unutar zemlje. Međunarodna zajednica uvesti će mu, gotovo je sigurno, pojačane sankcije, no to Kim Jong-unu daje mogućnost da tvrdi kako je “cijeli svijet protiv Sjeverne Koreje” čime se jača homogenost i lojalnost režimu već ionako indoktriniranih Sjevernokorejaca. S druge strane, dodatne sankcije vjerojatno neće biti znatno teže jer ih vjerojatno neće uvesti Vijeće sigurnosti u kojemu Kina ima pravo veta.

Obračuni u SAD-u

Iako je u prvom trenutku nuklearni test smatran “pljuskom” Kini koju međunarodna zajednica vidi kao svojevrsnog mentora Pyongyangu, osuda iz Pekinga prilično je blaga.

– Kina signalizira kako je spremna povući određene mjere, no koliko će one biti jake ili slabe, o tome još nije bilo govora – potvrdio je diplomat povezan s Vijećem sigurnosti UN-a.

S druge strane, sjevernokorejska detonacija iskorištena je za unutarpolitičke obračune u SAD-u pred kojim su predsjednički izbori. Republikanci, ali i dio demokrata osuđuju predsjednika Obamu zbog relativno blage i zakašnjele reakcije na sjevernokorejski potez.

Svi oni sada tvrde kako je upravo za vrijeme Obamina mandata Sjeverna Koreja, imala ona stvarno hidrogensku bombu ili ne, konsolidirala i ojačala svoj nuklearni program.

Obami nakon ovih kritika mala utjeha može biti istup Donalda Trumpa, prilično izglednog republikanskog predsjedničkog kandidata koji je jučer ustvrdio kako se SAD u stvari ne bi trebao ni zamarati Sjevernom Korejom.

Kako je ustvrdio, Pyongyang treba biti prvenstveno briga Kine i o tome kako će se nuklearni program razvijati treba odlučiti Peking. Ove riječi zasigurno su s priličnom zebnjom dočekali u Seulu.

>> 25 milijuna ljudi u Seulu baš i ne misli da je Kim Jong-un smiješan 

>> Nuklearni pokusi, čistke u četiri godine vladavine Kim Jong Una

Komentara 15

IC
ice12
20:05 08.01.2016.

Jadna WC skoljka-prijestolje.

DU
Deleted user
16:30 08.01.2016.

"Zahtijevamo da Sjeverna Koreja napusti nuklearni program i postojeće raketne programme" ...interesantno da ovo ne traze od izraela

ZG
zg223
04:39 09.01.2016.

eh da mu jedna slucajno grune u pjongjangu...onako slucajno...hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije