Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUOPTUŽENICI Pravna proceduraOsim Hrvoja Petrača, na optuženičku će klupu ponovno sjesti još šestorica osuđenih

Novo suđenje u listopadu

22.08.2006.
u 19:51

"Poručio bih svom premijeru Ivi S(mra)naderu da mu želim puno sreće u političkom samoubojstvu", rečenica je koju je prije godinu dana izgovorio Hrvoje Petrač (51) nakon što je, potkraj kolovoza prošle godine, uhićen u Grčkoj.

Takva rečenica, iz Petračevih usta, u političkim je krugovima shvaćena kao prijetnja, pogotovu što je Vlada tvrdila da je Petračevo uhićenje dio tzv. Akcijskog plana. Prema tim tvrdnjama, preko Petrača se trebalo doći do generala Ante Gotovine, u to vrijeme uz Petrača najtraženijega hrvatskog bjegunca. Jer, prema Akcijskom planu, Petrač je bio jedan od onih koji su sufinancirali generalov bijeg, a poveznica im je bio i Franjo Katavić, osumnjičen da je obojici izradio lažne putovnice kojima su se koristili pri bijegu.

Danas, godinu dana poslije, i Petrač i general Gotovina su iza rešetaka, Akcijski plan više nitko ne spominje, a o detaljima njihova uhićenja predu se priče.
Upravo zbog svega toga najzanimljiviji dio priče o kontroverznom tajkunu, čije navodne veze s mafijaškim krugovima, usprkos svim naporima policije, nisu dokazne, tek slijedi.
Jer sve ono što je u proteklih godinu dana tvrdio  da je žrtva političkog progona i talac politike hrvatske Vlade  Petrač će sada imati prilike prvi put javno reći.

Naime, ako je vjerovati najavama njegova braniteljskog tima, Petrač će  tražiti obnovu postupka u kojem je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog sudjelovanja u otmici maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca. Novo suđenje trebalo li početi u listopadu, a na optuženičkoj klupi bi se, osim Petrača, trebala naći i braća Ivan, Libero i Nikola Mateković, koji su također osuđeni u odsutnosti.

Osim njima četvorici, odlukom Vrhovnog suda, za udruživanje u zločinačku grupu, ponovno će se suditi Marinku Gošuljeviću, Siniši Ježoviti i Stevi Smrčeku.
Kako su u svojim iskazima upravo Gošuljević i Ježovita najviše teretili Patrača i Matekoviće, zasigurno će biti zanimljivo vidjeti što će tko od njih sada reći.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije