Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prošao je recenzije
Povratak na članak

Novo povlačenje udžbenika iz povijesti: 'Ministarstvo dosad još nije detaljno obrazložilo zabranu'

Pogreške su, tvrdi tako Agencija za odgoj i obrazovanje, uočene i u udžbeničkim povijesnim zemljovidima, kao i u sadržaju o Stepincu. Izdavaču Profil Klettu ovo je drugi udžbenik u ovoj godini koji ima netočne navode i krivi sadržaj koji se poučava u školama

Komentari 28

CR
CroViper
20:43 18.12.2023.

Skandal je da je knjiga uopće ugledala svjetlo dana, a ne da je povučena!

VL
Avatar rubinet
rubinet
20:56 18.12.2023.

Bože,čuvaj Hrvatsku. Od inozemnih i tuzemnih neprijatelja. Poglavito od drugih. (S prvima bi se lako obračunali.)

VL
CA
cavecanem
20:59 18.12.2023.

Filozofski fakultet je zapeo u vremenu Milke Planinc.

VL
Avatar canned heat
canned heat
20:43 18.12.2023.

Hrvatskoj je prijeko potrebna dejugoslavenizacija na svim razinama, još nije kasno, još Hrvatska ni' propala.

VL
DR
Draconic5
21:08 18.12.2023.

Umrežena banda pišu udžbenike i jedni drugima recenziraju, i naravno dobro zarađuju na naš račun dok nam truju djecu...a ministarstvo i sve te silne agencije kao Alisa u zemlji čuda.

VL
DU
Deleted user
20:59 18.12.2023.

Oni koji kaljaju Domovinski rat,dr.Franju Tuđmana,negiraju istinu o ratu u BIH, povijesne činjenice, trebaju bit protjerani iz javnog prostora i procesuirani! Svatko onaj koji 2023. izjavi da je Franjo Tuđman djelo BIH zaslužuje kazneni progon! Činjenica da je pola milijuna Bošnjaka izbjeglo u HR negira tu tezu! Činjenica da su bos.Muslimani svaku vrstu pomoći primali jedino i isključivo preko HR negira tu tezu! Činjenica da je HV oslobodio zapadnu Bosnu i spriječio pokolj u Bihaćkom džepu negira tu tezu! Činjenica da je Franjo Tuđman odlikovan najvišim državnim odlikovanjim Alijinog "Sarajistana" negira tu tezu! Činjenica da su Bošnjaci protjerali 130 tisuća Hrvata i središnje Bosne i sjeverne Hercegovine a 70 tisuća njih držali pod opsadom negira tu tezu! Nađite jednu pisanu zapovijed Mostara i Zagreba sadržaja ovom slična: "Naređuje se: ovladati dolinom Neretve,gradom Mostarom i izbiti na Jadransko more"? Svatko onaj koji kaže da je Franjo Tuđman bio autokrat i diktator zasluže kazneni progon! Franjo Tuđman biran je demokratski i demokratski je predao vlast. Pod Franjom Tuđmanom nisu postojali politički zatvorenici, cenzura i sl. Zamislite agendu onih koji napišu da u BIH žive samo Bošnjaci???! Izostavit ćemo Srbe i Hrvate (jedine stoljetne entitete),gdje su Židovi? Romi? Albanci? Novopridošla zajednica Arapa i 35 tisuća sjevernoafričkih migranata? Takvi bi učili našu djecu? Ovo su smišljene provokacije!! Ovo treba kazneno gonit!

VL
DU
Deleted user
21:15 18.12.2023.

Sve je to čudno. Niti u jednoj demokratskoj zemlji nebu radili profesori koji veličaju jednoumlja. Kod nas Klasića, Budaka i slične niko ne osporava.

VL
MK
MKinkognito60
21:08 18.12.2023.

Čitam kako nekakvi znanstvenici govore o različitim mišljenjima i pogledima u povjesti. Do sada sam vjerovao kako je povijest zbirka činjenica i nije važno dopadaju li mi se ile ali su činjenice. Drugim riječima istina je važna dopadala mi se ili ne, dakle ako je neistina u udžbeniku lač onda ne može biti udžbenik. Inače dva od tih autora sigurno se neće nikada držati činjenica. Danas kad se u svijetu njeguje politička korektnost i kad nije bijelcima korektno govoriti o crnačkoj povijesti ili pravima. zašto bi bilo korektno da o povjrsti Hrvata pišu Srbi ili Židovi ili neznam koji drugi narod.

VL
BL
blekpanther
21:41 18.12.2023.

Negdje pročitah knjiga (e) povjesti se pišu po smjernicama europske komisije ili neke njihove ustanove pa hoćemo li mi učiti povjest kako njima paše ili po činjenicama iz naše prošlosti! Jesmo li mi normalni?

VL
Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
23:05 18.12.2023.

Očito politika i interesne skupine žele pisasti knjige iz povijesti. U svakoj neistini i poluistini koja se nalazi u udžbeniku čuči sjeme budućih nacionalizama, mržnje i nedajbog rata. Gospodo, razmislite o tomu!

VL
ZM
zm1
07:59 19.12.2023.

Ante Nazor im je pronasao sve greske i manipulacije dogadajina i cinjenicama

VL
DU
Deleted user
21:50 18.12.2023.

Kako nekom indoktriniranom kumeku objasnit što se dogodilo u središnjoj Bosni 93.? Što prosječan Hrvat zna o Ahmićima? Poveznici Busovača-Vitez? I što ga briga? Kako objasnit disbalans predratne nacionalne ravnoteže koji je potaknuo sukobe svih s svima? Progon muslimana iz istočne Bosne od strane VRS-a izazvao je sukob.Početak sukoba u Hercegovini?Pokolj pripadnika HVO-a u vojarni Sjeverni logor.Povlačenje "samost.most.bataljuna" iz Podveležja. Kako nekom objasnit da u BiH nikad nije bilo aktivnih postrojbi HV-a?Isključivo Hrvati s ovih krajeva,pristigli iz HV.Nešto njihovih prijatelja?Mi smo najbolje dali u gardijske brigade HV-a.HVO je bio 93. brojčano nadjačan u omjeru 1:3 u korist A BIH?Što je Tuđman trebao? Dozvolit progon Hrvata iz Livna? Neuma? o međunarodnom pravu HV je mogao uć 30 kilometara u dubinu teritorija BIH.Koja je ionako upitna politička kategorija. Postrojbe HV u južnoj Hercegovini bili se razmještene na "hladne" položaje prema Vojsci RS,da bi se domaće ljudstvo regrupiralo za sukob s muslimanima. Početkom 1994. HVO ustrojava gardijske brigade,dobavlja tehniku i lomi A BIH kod Mostara (slom "Neretve 93) ,pokreće "Tvigi 94" na ramskoj bojišnici. Mijenja se stanje na bojištu. Tek tad je Sarajevo "omekšalo" i potpisalo "savez".Floskularije kao "pica jolo","zli Hercegovci","prodana Posavina" su bljuvotine od prije 30 godina.Historiografija je egzaktna znanost.

VL
Avatar IvanR
IvanR
20:55 18.12.2023.

Stamota

VL
Avatar neugodan
neugodan
13:29 19.12.2023.

profil klett su dusmani

VL
ZO
ZoranF
15:12 19.12.2023.

Američki znanstvenik Shrader je napisao odličnu knjigu o ratu u BiH. Knjiga je prevedena, ali se više ne može nabaviti. Zašto?

VL
SK
skupiduša
15:18 19.12.2023.

Povijest treba sadržavati činjenice, istinu kakva god ona bila. Svatko se u to ne treba petljati, najmanje politika i stranačka pripadnost!

VL
DU
Deleted user
21:57 18.12.2023.

Srbi su potpuno u pravu kad govore o bečkoj i berlinskoj agresiji na identitete i interes južnih Slavena. Iza ovog opet stoje germanski zavojivači koji nas žele prikazat konjušarima,Sklavima,došljacima iz iranskih i kavkaskih stepa. Mi smo najstariji europski narod,potomci Vinčanaca,Ilira,Teute i Batona pred kojima se drhatili Germani i Rimljani. Isti koji ovo pišu u Bundestagu donose deklaracije o BIH,razne presude tzv.sudova za ljudska prava,proglašavaju Hrvatsku za agresora,otimaju Srbiji Kosovo. Ovo su oni koje je svojevremno Franjo Tuđman istjerivao iz ured kad bi mu došli s prodikom o "ljudskim pravima i slobodama".S prijetnjama sankcijama. Oni Franjini "zeleni i žuti vragovi". Nas bi o uljudbi učili oni koji su u komorama umorili 6 milijuna Židova i 3 milijuna Slavena

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.