Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKULTURA NA HTV-u

Novinar Jelinić i njegov nakladnik protiv Z. Mamića pokreću četiri tužbe

Zdravko Mamić
Foto: Željko Hladika
1/3
22.01.2010.
u 20:28

Nakon što je Zdravko Mamić izvrijeđao novinara Nacionala na HTV-u, sukob se nastavio i ispred studija nacionalne kuće.

Zadravko Mamić verbalni ispad u emisiji Otvoreno usmjeren prema novinaru Nacionala u četvrtak je nastavio i iza kamera, pokazavši tko zna koji put da ni nakon više sudskih procesa i ekscesa, zbog kojih je bio i psihijatrijski vještačen, nije naučio kontrolirati svoje ponašanje.

Opet kaznena prijava?

Čini se da Mamića ponovno čekaju kazneni postupci zbog prijetnje, klevete i uvrede, koji su posljednjih godina postali sastavni dio njegove biografije.

No, uz Mamićevo neprihvatljivo ponašanje, gledatelji nacionalne televizije sinoć su imali prilike vidjeti i mlaku reakciju voditelja Mislava Togonala, koji je na Mamićeve uvrede tek nemoćno vapio: “Gospodine Mamiću, nemojte tako...” Istovremeno, Mamić je, među ostalim, vrijeđajući gosta u studiju, novinara tjednika Nacionala Berislava Jelinića, izjavio kako je “čuo da oni u redakciji Nacionala jedan drugome puše ispod stola” te ga nazvao “vucibatinom” i klošarom.

Sukob se nastavio i ispred studija, gdje je Mamić nastavio svoje verbalne eskapade, izravno prijeteći Jeliniću, a navodno je pokušao i fizički nastnuti na njega, što su spriječila dvojica pripadnika AKD zaštite. Sve se to događalo pred 20-ak svjedoka. Jelinić je potom sve prijavio policiji.

– Prijavio sam Mamića zbog prijetnji jer sam ih vrlo ozbiljno shvatio – potvrdio je Jelinić, koji sa svojim nakladnikom pokreće čak četiri tužbe: one za uvredu i klevetu, te za naknadu štete - a po istim parametrima tužbe podiže i Nacional.

Voditelj Otvorenog Mislav Togonal se poslije incidenta ispričao Nacionalovu novinaru zbog neugodnosti.

No hoće li Togonal (koji je u petak ujutro za T-portal izjavio: “Ponovno bih zvao Mamića u Otvoreno!”, a potom mu je savjetovano da više ne daje nikakve izjave) imati neugodnosti na HTV-u? Na pitanje zašto nije pokušao prekinuti Mamića i kakva su pravila u takvim incidentnim slučajevima na HTV-u, umjesto Togonala, odgovorio je glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić.

– Stav je uredništva da je jedino što je Mislav Togonal još mogao učiniti bilo prekinuti emisiju. No to je najgora solucija jer gledatelji ostaju prikraćeni i za sve ostale relevantne informacije o toj temi, a koja je očito zanimala velik broj gledatelja – rekao je Družijanić.

Dodao je i da se ne očekuje nikakva prijava protiv Togonala, odnosno da “danas nije bila pokrenuta niti je razmatrana ikakva prijava te vrste”. Zdravko Mamić demantirao je pak sukob s Jelinićem nakon emisije.

– Nije bilo nikakve “šore”. Nakon emisije bilo je rasprave, nimalo drukčije nego u emisiji. Rekao sam mu još da ga može biti sram i da su zbog njegova i Nacionalova pisanja mrtvi moji prijatelji Ivo Pukanić i Niko Franić – kazao je Mamić. A Jelinićevu prijavu zbog prijetnji komentirao je ovako:

– Rekao sam da nije bilo ni tučnjave ni prijetnje. A ta prijava govori koliko je tu podlosti.

Hrvatski nogometni savez navodno će tužiti Nacional, hoćete li i vi?

– Bude li Jelinić tužio mene, onda ću i ja tužiti Nacional. U suprotnom ih neću tužiti – kaže Mamić.

Mamićeve su “rasprave” više puta završile sudskim postupkom. Jedan od za Mamića najneugodnijih procesa, kada je bio psihijatrijski vještačen, bilo je suđenje zbog prijetnje Miljenku Mesiću i uništavanja službene isprave. Vještačio ga je 2007. cijenjeni sudski vještak psihijatar Davor Zdunić. Mamića je tada okarakterizirao kao marljivu i ambicioznu osobu, ali emocionalno vrlo osjetljivu.

Sklon riziku i nevoljama

– Mamić je sklon riziku, nema dobru samokontrolu. Kad je napet, lako upada u neprilike. Sklon je pretjeranom eksponiranju, a ima i neke crte narcisoidne ličnosti – ocijenio ga je te 2007. psihijatar, te mu je na kraju preporučio da bi bilo dobro da prođe ili psihoterapiju ili neki drugi trening kako bi uspostavio bolju kontrolu svoga ponašanja.

No, ostalo je sve po starom. Da je Mamić jednom pravomoćno sankcioniran zbog svojih ispada, odnosno prijetnji, pitanje je bi li se ipak potrudio malo bolje kontrolirati svoje ponašanje. S druge strane, sve dok mu mnogi, pa i novinari, toleriraju ispade, zašto bi se i trudio ponašati drukčije?

Mamićevi ispadi

- U rujnu 2007. izvrijeđao je novinare Romanu Eibl i Tvrtka Puljića na potpisivanju sponzorskog ugovora. Rječnik je bio standardan (od najstarijeg zanata, roditelja jugooficira...) Sve je završilo na sudu, Mamić je platio zbog svog nekontroliranog jezik.

- Opet 2007., nakon velike pobjede Dinama nad Ajaxom u Amsterdamu, Mamić je izveo performans u zagrebačkoj zračnoj luci. Dok su tamburaši svirali, skinuo se, poderao i majicu, a potom se i verbalno sukobio s dijelom navijača.

- U emisiji Volim nogomet kao gost bio je vrlo miran, odmjeren. A onda, pri završetku emisije kad su zasvirali Gustafi, ustao je, otišao na pozornicu, iz novčanika izvadio 500 eura i dao ih sviračima te s njima zaplesao i zapjevao.

- Zbog izjave profesora Ivana Šibera sazvao je konferenciju za novinare i na njoj osuo paljbu. Riječi je Mamić “pomno” birao, nazvao je Šibera udbašem, komunističkim laprdalom, jebivjetrom, rekao je da je gori od Slobodana Miloševića. 

Komentara 120

DE
deželan
13:24 23.01.2010.

Novinarstvo je zelo potrebno v vsaki demokratični družbi. Ta obrt je izredno zahtevna in tokrat se je pokazalo, da prevlada neobjektivnega pristopa, ne dovolj preverjenega lahko naredi veliko škodo. Ne morem trditi ali ima novinar prav ali ne sem paa prepričan, da si Mamić tega ni zaslužil, dokler se mu ne dokaže. Novinar bi lahko naredil članek , lahko bi omenil če kaj sumi, da nekaj v nogometu ni prav, a ko se polotiš oseb z imenom in preimkom, je enako obsodbi, torej bi bil tak komentar možen šele po pravnomočni obtožbi. Tokrat imam mamić prav ! lp

WE
WESTCHESTER
20:36 22.01.2010.

Pa onog Beru Jelinica stvarno neko treba izut iz cipela, to je svjetski uljez koji na lazima zaraduje da se prehrani, zalosno je to kad se demokracija pocme iskoristavati pa ti ljigavci poput Jelinica mogu pisati sta hoce, dobro je i prosao trebo ga je Mamic jos nogom u kuzicu i sutnit van iz studia, sta si on umislja da moze pljuvat po ljudima bez posljedica.

DU
Deleted user
09:56 23.01.2010.

Doći će i on na red.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije